Copiii si strainii

/ / Modificat: 2007-09-14
Copiii si strainii





 

Va amintiti ca parintii nostri ne spuneau cand eram copii sa nu vorbim cu strainii? Ni se spunea sa nu acceptam cadouri si sa nu plecam cu ei? Voi cum abordati acest subiect cu copiii vostri?

Copiilor le este foarte greu sa inteleaga ce este acela un strain. Atrageti-le atentie ca strainii sunt exact ca membrii familiei, oameni placuti care au la randul lor o familie, dar pe care nu ii cunosti indeajuns de bine ca sa ii inviti in casa ta.

Iata cateva sfaturi despre cum trebuie sa raspundeti la posibile intrebari ale copiilor:

Rudele sunt straini sau nu?

  • ajutati-i sa inteleaga ca unele rude locuiesc foarte departe si din aceasta cauza le vedeti foarte rar;

  • apoi, explicati-le ca pentru ei rudele sunt straini pentru ca le vad de foarte putine ori si nu au ocazia sa le cunoasca;

  • adaugati ca acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa vorbeasca cu ele si ca atat timp cat mama si/sau tata sunt langa ei trebuie sa fie politicosisi sa intretina o conversatie.

    Trebuie sa accentuati ca daca exista straini buni (cum sunt rudele), exista si straini rai. In momentul in care stiu sa faca diferenta le puteti expune cateva situatii. De exemplu:

    Cum trebuie sa procedeze daca un strain le ofera jucarii, bani sau inghetata sau vor sa le arate masina lui?

  • invatati-i sa raspunda ca trebuie sa cheme unul din parinti mai intai.

    Ce sa faca daca un necunoscut le spune ca unul din parintii lor sunt raniti si ca trebuie sa mearga cu el ca sa ii ajute?

  • explicati-le ca la serviciu exista foarte multe persoane care va pot ajuta daca vi se face rau si in aceasta situatie trebuie sa raspunda necunoscutului ca ei nu isi pot ajuta parintii singuri si trebuie mai intai sa cheme pe altcineva care stie cum sa procedeze.

    Cum sa reactioneze daca un strain e ranit si are nevoie de ajutor?

  • spuneti-le ca trebuie sa retina ca cea mai buna cale de a ajuta pe cineva este sa cheme unul din parinti.

    Daca doriti sa va invatati copilul cum sa se comporte cu necunoscutii trebuie sa le spuneti ca nu au nici un motiv sa le fie frica de straini, dar ca este necesar sa fie precauti pentru ca asa nu li se va intampla nimic rau.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre