Crizele de colici la bebelusi, ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2016-09-22
Crizele de colici la bebelusi, ce trebuie sa stii

Colicile bebelusului apar din cauza sistemului digestiv insuficient dezvoltat, in primele aproximativ 3 luni de viata ale copilului. Ca si cum nu era suficient ca esti proaspat parinte si trebuie sa inveti cum sa te porti cu noul membru al familiei, colicile iti fac misiunea si mai grea.

Colicile sunt dureri abdominale cu caracter spasmodic, care apar la bebelusi in primele luni de viata. Sunt insotite de simptome destul de sacaitoare si ingrijoratoare pentru parinti: tipete si plans puternic si de neoprit, stare de iritabilitate, agitatie, inrosirea puternica a fetei, lipsa apetitului etc.

Cand apar colicile la bebelusi?

Colicile incep sa isi faca aparitia la scurt timp dupa nastere, cam pe la varsta de 2-3 saptamani.

Crizele ating apogeul in jurul varstei de 6 saptamani si apoi incep sa se rareasca. Cei mai multi dintre copii scapa de ele pana la varsta de 3 luni.

De la 5 luni incolo, niciun bebelus nu ar mai trebui sa experimenteze aceste dureri sacaitoare si incomode de burtica. In cazul in care mai semnalezi in continuare prezenta simptomelor, mergi cu bebe la medic, pentru a te asigura ca nu sufera de vreo afectiune digestiva sau de alta natura.

La 2-4 saptamani, crizele de colici apar cu o frecventa mai redusa, undeva la 1-2 dati pe saptamana si pot dura si pana la 20 de minute.

In jurul varstei de o luna si jumatate, colicile incep sa apara mult mai des, sa fie mai intense si de lunga durata (cateva ore), insa dupa varsta de doua luni ar trebui sa observi o scadere a aparitiei lor, pentru ca, in scurt timp, ele sa devina doar o amintire neplacuta, atat pentru bebe, cat si pentru tine.

Care este momentul zilei in care apar cel mai adesea crizele de colici?

Crizele de colici urmeaza un tipar repetitiv, aparand mereu cam in aceleasi momente ale zilei.

Cu toate ca isi pot face aparitia in orice perioada din zi, aceste dureri sacaitoare isi fac simtita prezenta mai des dupa-amiaza sau seara, si mai putin diminetile.

Crizele izbucnesc la cateva ore distanta de la o masa si au un caracter destul de puternic. Pot aparea si pe timpul noptii, afectand calitatea somnului copilului.

Cum poti preveni colicile?

Din pacate, nu s-au descoperit inca metodele pentru a preveni complet aparitia crizelor de colici. Totusi, se considera ca aplicarea unor masuri in timpul meselor si imediat dupa aceea ar putea reduce severitatea atacurilor si frecventa acestor dureri la bebelusi.

Daca alaptezi, ai mare grija la ce mananci, deoarece unele alimente din dieta ta pot influenta aparitia colicilor. Ai grija ca bebe sa suga corect la san, astfel incat sa inghita cat mai putin aer si dupa fiecare masa pune copilul pe umarul tau, pentru a eructa.

Nu ii da bebelusului sa pape mai mult decat are nevoie. Supraalimentarea favorizeaza aparitia acestor dureri abdominale incomode.

Cum ai depasit mai usor etapa colicilor bebelusului tau? Ce metode de calmare ai folosit? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici Colici nou-nascuti Plans sugar Plans bebe Colici bebelusi Alaptare bebelusi Mese bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre