Alimentatie in alaptare. 7 alimente necesare pentru mamici!

/ / Modificat: 2016-10-18
Alimentatie in alaptare. 7 alimente necesare pentru mamici!

A pierde kilogramele acmulate in timpul sarcinii ar putea fi unul dintre obiectivele principale pentru o proaspata mamica. Dar, e ceva ce e chiar mai important pentru corpul tau dupa sosirea copilul tau: consumul de alimente care iti dau energie pentru a fi cea mai buna mama si a-i oferi copilului cea mai buna ingrijire.

"Consumul de alimente sanatoase pe tot parcursul zilei va maximiza cantitatea de energie necesara unei proaspete mamici. In cazul in alaptati, calitatea laptelui matern ramane aproape neschimbat, indiferent de alimentatia mamei. Insa, daca nu sunt obtinute substantele nutritive necesare in dieta, corpul va folosi resursele create. Deci, asigurati-va ca veti consuma zilnic alimente cu nutrienti necesari atat mamei, cat si copilului", explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Iata alimentele recomandate de dr. Silviu Istoc, care asigura cantitatea necesara de nutrienti pentru mama si copil!

Somonul

Nu exista un aliment perfect. Insa, somonul este destul de aproape de a fi perfect, atunci cand vorbim despre proprietatile sale nutritionale benefice pentru proaspetele mamici. Somonul, ca si alt tip de peste gras, este incarcat cu un tip de grasime numit DHA. DHA este esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Laptele matern contine DHA, dar nivelurile sale sunt mai mari in laptele femeilor care primesc mai mult DHA din dieta lor.

„Somonul poate ajuta, de asemenea la imbunatatirea starii de spirit. Studiile sugereaza ca ar putea juca un rol in prevenirea depresiei postpartum. Recomand ca femeile care alapteaza sau care sunt insarcinate sa consume cat mai mult somon. Nivelul de mercur din somon este considerat scazut. Alte tipuri de peste, precum macroul, au o mare cantitate de mercur si ar trebui sa fie evitate cu desavarsire deoarece poate afecta starea de sanatate a copilului”, spune dr. Silviu Istoc.

Produsele lactate

Indiferent daca preferati iaurt, lapte sau branza, produse lactate sunt o parte importanta a alaptarii sanatoase. Laptele ofera un impuls de vitamina D osteoporozei. In plus, fata de furnizarea de proteine si vitamina D, produsele lactate sunt una dintre cele mai bune surse de calciu.

„In cazul in care alaptati copilul, laptele este incarcat cu calciu pentru a ajuta oasele bebelusului sa se dezvolte, deci este important pentru sa manancati suficient calciu pentru a satisface nevoile proprii. Incercati sa includa cel putin trei pahare de lactate in fiecare zi in dieta”, afirma dr. Silviu Istoc.

Carnea de vita

Cantitatea de energie necesara proaspetei mame se obtine din alimente care contin mult fier, cum este carnea de vita. Lipsa de fier poate scadea nivelul de energie, ceea ce ingreuneaza cresterea si ingrijirea celui mic. Mamele care alapteaza trebuie sa manance extra proteine si vitamina B-12, iar carnea de vita este o sursa excelenta pentru ambele.

Legumele si fructele

Legumele de tip boabe sunt bogate in fier, in special cele de culoare inchisa, cum ar fi fasolea neagra si fasolea normala. Acestea reprezinta un aliment foarte bun pentru mamicile care alapteaza, in special pentru daca au o dieta vegetariena. Sunt o sursa bogata de proteine vegetale necesare in dieta oricui.

„Mamele care alapteaza trebuie sa fie sigure ca vor consuma zilnic doua sau mai multe portii de fructe sau suc natural. Afinele sunt o alegere excelenta pentru a va ajuta sa va indepliniti nevoile. Aceste fructe delicioase sunt bogate in vitamine si minerale si ofera o doza sanatoasa de carbohidrati pentru a mentine nivelul de energie ridicat”, explica dr. Silviu Istoc.

Cerealele integrale

S-ar putea fiti tentate sa eliminati carbohidratii pentru a ajuta la pierderea in greutate dupa nastere. Insa nu este indicat. Pierderea in greutate in mod rapid poate determina o cantitate scazuta de lapte in cazul alaptarii copilului. Se amesteca, carbohidrati cu cereale integrale sanatoase, cum ar fi orezul brun, in dieta pentru a mentine nivelul de energie. Alimente cum ar fi orezul brun asigura organismului caloriile de care are nevoie pentru a crea cea mai buna calitate a laptelui pentru copil.

„Dupa inca o noapte de nesomn, una dintre cele mai bune alimente pentru a stimula energia pentru mame dimineata este un mic dejun sanatos alcatuit din cereale integrale. Multe cereale reci sunt imbogatite cu vitamine si substante nutritive esentiale pentru a va ajuta sa consumati portia zilnica de nutrienti”, spune dr. Silviu Istoc.

Paine din grau integral

Acidul folic este crucial pentru dezvoltarea copilului in primele stadii ale sarcinii. Dar importanta sa nu se termina aici. Acidul folic este un nutrient important in laptele matern de care bebelusul are nevoie pentru o sanatate buna si este important sa manancati suficient pentru propria stare de bine, de asemenea. Paine din grau integral si pastele fainoase va ofera o doza sanatoasa de fibre si fier.

Consumul de apa

Alaptatul copilului poate duce la o lipsa permanenta de energie si neputinta, in cazul in care proaspata mamica nu consume alimentele necesare si o cantitate recomandata de apa. Pentru a mentine nivelul de energie si productia de lapte, asigurati-va sunteti bine hidratate. Puteti varia optiunile inlocuind apa cu suvuri naturale sau lapte.

"Apa este esentiale pentru orice persoana, mai ales pentru femeile in timpul si dupa sarcina. Cand vine vorba de bauturi cu cafeina, cum ar fi cafea sau ceai, acestea nu sunt indicate pentru mamici. Cafeina intra in laptele matern, iar bebelusul poate sa devina iritabil si sa nu se poata odihni. De aceea, evitati astfel de bauturi si consumati multe apa si sucuri naturale”, afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie alaptare Dieta alaptare Alimente alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre