8 semne cheie care iti arata ca ii apar dintii copilului tau

/ / Modificat: 2018-12-03
8 semne cheie care iti arata ca ii apar dintii copilului tau

Dentitia incepe, de obicei, la aproximativ sase luni sau mai tarziu, cand primii dinti ai copilului incep sa sparga gingia (desi este important sa retii ca toti copiii sunt diferiti, deci nu exista niste reguli).

De fapt, sunt unii bebelusi care nu bifeaza prea multe dintre simptomele neplacute asociate cu aceasta etapa.

Totusi, exista unele semne generale care pot indica faptul ca bebelusului tau ii ies dintii. Iata opt dintre cele mai frecvente:

1. Saliva

Toti bebelusii saliveaza, incepand de la aproximativ trei luni si dureaza pana la aproximativ 15 luni sau mai putin, dar salivarea poate fi mai abundenta atunci cand incep sa apara dintii.

Acest lucru nu are insa neaparat ca are de-a face cu dentitia; in general, copilul produce saliva, ceea ce este normal pentru aceasta etapa. Pentru a determina daca salivarea bebelusului poate fi legata de dentitie trebuie sa o asociezi si cu alte simptome.

2. Eruptia cutanata

Dentitia la bebelusi dezvolta frecvent o eruptie cutanata in jurul barbiei si a gurii. Aceasta eruptie generala este, de obicei, rosie si dezordonata si se trateaza la domiciliu, prin spalarea si hidratarea copilului cu produse fara parfum.

3. Nervozitatea

Dentitia poate fi dureroasa! Noii dinti a bebelusului se imping pentru prima data prin gingiile mici. Astfel se explica durerile si disconfortul. Daca bebelusul tau este mai nervos si mai iritat decat de obicei, este un semn ca dintii incep sa apara.

4. Gingii umflate

Umflarea gingiilor este frecventa in timpul dentitiei si, de obicei, se intampla atunci cand un dinte este pe cale sa apara. Totusi, gingiile nu trebuie sa fie albastre sau sa aiba rani. Verifica regulat gingiile bebelusului pentru orice modificare si, daca este ceva ce te ingrijoreaza, viziteaza imediat medicul pediatru sau medicul dentist.

5. Febra

Dentitia nu provoaca o febra in sine, dar simptomele asociate acesteia, cum ar fi gingiile umflate, pot duce la o crestere usoara a temperaturii. Ia in considerare faptul ca, daca bebelusul tau are febra mare, este posibil sa fie din cauza unei infectii (durere de ureche, raceala sau gripa). Ai grija si la alte simptome si daca febra este peste 38° C, cere ajutorul medicului.

6. Tulburarea somnului

Dentitia poate provoca dureri si iritabilitate atat in timpul noptii, cat si in timpul zilei, astfel incat este destul de normal ca, mai tarziu, adolescentul sa aiba probleme cu somnul.

7. Musca si mesteca TOT

Unul dintre semnele cele mai des intalnite pe care copilul le are in timpul dentitiei este acela ca musca, mesteca sau sug tot ce prind. Iata de ce inelele de dentitie sunt atat de populare - sunt rezistente si copii pot sa muste, diminuand durerea.

8. Prinderea urechilor

Este normal ca bebelusii sa se apuce de urechi, de obicei pe partea dintelui care apare. Iar cauzele ar fi prea multa ceara in ureche sau chiar o infectie. Daca se trag de ureche si au febra, este foarte posibil sa fie vorba de o infectie a urechii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti Dinti bebelus Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre