Vaccinul antigripal face boala mai usoara

/ / Modificat: 2005-10-10
Vaccinul antigripal face boala mai usoara

In cazul unor virusuri puternice, imunizarea e lipsita de efect


In cazul unor virusuri puternice, imunizarea e lipsita de efect

Gripa este o boala infectioasa contagioasa, care debuteaza brusc, cu febra, dureri de cap, astenie, tuse seaca, nas infundat si dureri musculare. Fata de o raceala, vindecabila in 3-4 zile, gripa este mai grava si poate dura  mai mult de o saptamana.

Epidemiile apar in special in perioada octombrie-aprilie, iar in absenta imunizarii pot aparea boli respiratorii, cum sunt pneumoniile.


Prevenirea se face prin vaccinare anuala, recomandata mai ales persoanelor cu risc crescut de a dezvolta complicatii: copiii, varstnicii, bolnavii cronic (diabeticii, cardiacii, hipertensivii, astmaticii) si angajatii unitatilor sanitare.



"Vaccinurile stimuleaza imunitatea organismului, pregatindu-l sa lupte cu virusul prin productia de anticorpi pe care o dezvolta", spune dr. Adrian Streinu-Cercel, infectionist la Institutul "Matei-Bals" din Bucuresti.

Boala se transmite cel mai repede in colective

Specialistii arata ca virusul gripal se poate extinde rapid in comunitati - familii, serviciu, autobuze, trenuri - deoarece transmiterea se poate face prin aer, tuse ori prin contact direct.

O persoana infectata incepe sa transmita virusul la o zi dupa aparitia simptomelor, de aceea, pentru preventie, medicii sugereaza vaccinarea populatiei care activeaza in companii, unitati scolare, spitale, policlinici etc. Un studiu realizat anul trecut in SUA arata ca gripa poate aduce importante pierderi financiare companiilor, fiind responsabila de 10-12a din cazurile de absenteism, si ca imunizarea determina o scadere medie a cheltuielilor de 32 pana la 85 de euro pe angajat.

Exista insa si persoane care se imbolnavesc de gripa chiar si atunci cand s-au vaccinat, fapt constatat mai ales la cele cu imunitate scazuta.

"Virusurile se schimba de la an la an, ceea ce face ca vaccinarea sa nu asigure rezistenta maxima.

Chiar daca apare, gripa nu trebuie privita cu isterie, pentru ca se vindeca, iar complicatii apar doar atunci cand virusul sufera mutatii majore", spune dr. Calin Ciubotaru, medic generalist la un cabinet privat.

Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre