"Sa recoltez celule stem la nastere pentru fiecare copil?" Iata ce spun medicii despre beneficii

/ / Modificat: 2023-08-03

Printre primele informatii legate de sarcina sigur ai aflat si despre importanta recoltarii de celule stem, despre afectiunile in care acestea ar putea fi folosite si despre faptul ca ele ar putea fi utilizate chiar si in cazul altor membri ai familiei. In aceste conditii, sigur te-ai intrebat ce sens mai are sa recoltezi din nou celule stem la nasterea urmatorului sau urmatorilor membri ai familiei. 

Mamele care s-au informat din timp si au decis sa recolteze celule stem la prima nastere ar putea fi intr-o oarecare dilema in ceea ce priveste recoltarea si la o nastere ulterioara. Am discutat cu Dr. Roxana Cadar, medic specialist obstetrica ginecologie, pentru a veni in ajutorul mamelor care se afla in aceasta dilema, cu informatii de specialitate. Pe scurt: este indicata recoltarea la fiecare copil, iar beneficiile cresc exponential. 

De ce ar trebui recoltate celulele ale fiecarui copil?

Pentru a intelege mai bine beneficiile recoltarii celulelor stem ale fiecarui nou-nascut, este nevoie sa intelegem mai bine genele Human Leukocyte Antigen (HLA) si rolul acestora. HLA este o grupa de gene care codifica proteine prezente pe suprafata celulelor noastre si joaca un rol esential in sistemul imunitar al organismului, identificand celulele proprii de cele straine. Daca un pacient are o afectiune care necesita un transplant de celule stem, cum ar fi anumite tipuri de leucemie, limfomul sau anemia aplastica, medicii cauta un donator compatibil. In cadrul familiei, cea mai buna sansa de a gasi un donator potrivit este intre frati. Fiecare frate mosteneste jumatate dintre genele HLA de la mama si jumatate de la tata. Totusi, sansele ca un frate sa fie compatibil 100% cu pacientul, adica sa aiba toate genele HLA ale acestuia, sunt de 25% in cazul in care sunt 2 frati si cresc spre 90% in cazul a 5 sau mai multi frati. Tocmai pentru a preintampina riscurile ce tin de compatibilitatea genelor HLA, cea mai buna alegere pentru sanatatea familiei este ca fiecare copil sa beneficieze de recoltarea si stocarea propriilor celule stem.

Mai mult decat atat, pentru a maximiza sansele ca si parintii sau bunicii nou-nascutilor sa poata beneficia de avansurile medicinei regenerative, este important ca parintii sa opteze pentru recoltarea intregului tesut placentar al nou-nascutului. In placenta se gasesc inclusiv celule imuno-evazive, care exprima niveluri scazute, sau chiar deloc, ai markerilor de compatibilitate. Acest lucru inseamna ca aceste celule nu genereaza un raspuns imun din partea organismului pacientului, astfel incat celulele recoltate din tesutul placentar al nou-nascutului ar putea fi utilizate si de catre parintii sau bunicii acestuia. 

”Unul dintre principalele motive pentru recoltarea celulelor stem la fiecare nastere este potentialul extins de utilizarea la tratarea mai multor boli.  Ma refer la administrarea alogena unde conteaza compatibilitatea HLA (Antigenul Leucocitar Uman). HLA este un sistem de proteine prezente pe suprafata celulelor, inclusiv celulele stem, care joaca un rol crucial in recunoasterea si respingerea tesuturilor straine. Cu cat exista o compatibilitate HLA mai mare intre donator si beneficiar, cu atat sunt mai mari sansele ca un transplant de celule stem sa aiba succes”, declara Dr. Roxana Cadar, medic specialist obstetrica-ginecologie. 

Astfel, atunci cand o familie are mai multi copii, prin recoltarea celulelor stem la fiecare nastere cresc sansele ca doi sau mai multi dintre copii sa fie 100% compatibili intre ei. Acest lucru se poate dovedi deosebit de util in cazul in care unul dintre frati dezvolta o afectiune medicala care necesita un transplant de celule stem de la un alt pacient. In astfel de situatii, un frate compatibil este donatorul perfect, ceea ce mareste semnificativ sansele de succes ale tratamentului.

Anumite tipuri de leucemii pot fi, de asemenea, tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere. Leucemia este o boala grava a sistemului hematopoietic, caracterizata prin productia excesiva si necontrolata a celulelor albe din sange. ”Tratamentul leucemiei acute poate implica chimioterapie intensa sau radiatii, care distrug celulele bolnave, dar si pe cele sanatoase. In astfel de cazuri, transplantul de celule stem poate fi o optiune vitala, oferind un mijloc de a inlocui celulele distruse si de a reface sistemul hematopoietic al pacientului”, adauga Dr. Roxana Cadar.

Procesul de transplant implica in primul rand pregatirea pacientului prin administrarea de chimioterapie si/sau radiatii pentru a distruge celulele leucemice si pentru a pregati maduva osoasa pentru primirea celulelor stem sanatoase. Apoi, celulele stem sanatoase sunt prelevate de la un donator compatibil si sunt administrate pacientului prin intermediul unei perfuzii intravenoase.

Totodata, un alt motiv pentru care este importanta recoltarea celulelor stem ale fiecarui nou-nascut este reprezentat de posibilitatea nasterii premature sau a aparitiei anumitor complicatii la nastere. Aceste situatii pot pune sanatatea viitorului copil in pericol si pot duce la afectiuni precum paralizia cerebrala. Recoltarea celulelor stem la fiecare dintre nasteri in astfel de cazuri poate fi o masura preventiva si utila, oferind posibilitatea de a accesa tratamente potentiale si studii clinice care pot ajuta la ameliorarea afectiunilor asociate. 

Parintii din Romania, in avantaj fata de alte tari

„Romania este una dintre putinele tari europene in care parintii pot beneficia de recoltarea intregului tesut placentar si, deci, de cantitatea maximala de celule stem disponibila la nastere. Cord Blood Center Romania dispune atat de infrastructura cat si de tehnologia de ultima generatie necesara recoltarii, procesarii si stocarii in regim de criogenie a probelor de sange si tesut ombilical, precum si a intregului tesut placentar. Acest lucru este important deoarece copiii vor beneficia de cea mai mare cantitate a diferitelor tipuri de celule stem, cu potential in tratarea a peste 80 de afectiuni grave. 

In plus, in Romania, derulam exclusiv un program prin care viitoarelor mame incadrate in anumite situatii specifice, cum ar fi un prim copil diagnosticat cu una din indicatiile standard de utilizare a celulelor stem (n.r. nasterea inainte de inceputul saptamanii 28 de sarcina, un nou-nascut avand Scorul Apgar < 5) le oferim gratuit recoltarea placentei, sangelui si tesutului ombilical la nastere. Acesti copii prezinta un risc crescut de a dezvolta ulterior paralizie cerebrala, motiv pentru care oferim parintilor recoltarea gratuita la o nastere ulterioara, in speranta tratarii cu succes a micutului bolnav, cu celulele de la frate/sora” afirma dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center Romania.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Intrebari pentru ginecolog

Articole recomandate

Citeste si despre