Premiera in Romania: medicii de la spitalul Grigore Alexandrescu au facut un transplant hepatic la un copil

/ / Modificat: 2023-02-19
Premiera in Romania: medicii de la spitalul Grigore Alexandrescu au facut un transplant hepatic la un copil

Primul transplant de ficat la un copil din Romania a fost efectuat cu succes, weekend-ul acesta, la spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Pacientul care a primit transplantul are 11 ani si suferea de ciroza hepatica decompensata si insuficienta hepatica.

Interventia realizata de chirurgii pediatri, impreuna cu medici de la Institutul Clinic Fundeni face parte dintr-un program de transplant care se desfasoara de putin timp la Grigore Alexandrescu.

Conducerea spitalului a transmis, prin intermediul unui comunicat, ca sambata, 18 februarie, o echipa medicala a efectuat cu succes primul transplant hepatic la un copil.

„In data de 18.02.2023, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii «Grigore Alexandrescu» s-a efectuat primul transplant hepatic la copil, care face parte din programul de transplant inceput de scurt timp in spitalul nostru”, au transmis reprezentantii unitatii medicale.

Interventia a fost efectuata de o echipa de chirurgi de la spitalul Grigore Alexandrescu, coordonata de doctorul Laura Balanescu, si o echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formata din profesorul universitar doctor Irinel Popescu si medicul Doina Hrehobet. Si echipa de anestezisti a fost una mixta, fiind formata din doctorul Ruxandra Fota de la Institutul Clinic Fundeni si medicii Florin Rusu si Alexandru Baetu, de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu.

„Aducem multumiri deosebite Ministerului Sanatatii si in special domnului profesor universitar doctor Alexandru Rafila si Agentiei Nationale de Transplant, domnului director executiv doctor Guenadiy Vatachki si domnului doctor Victor Zota, care au facut toate eforturile si demersurile legale pentru ca aceasta interventie sa se desfasoare in cadrul clinicii noastre”, se mai mentioneaza in comunicat.

Transplantul a decurs bine, iar pacientul in varsta de 11 ani are o evolutie postoperatorie favorabila, potrivit medicilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spitalul grigore alexandrescu Transplant organe Premiera medicala

Articole recomandate

Citeste si despre