Cel mai mic prematur din lume a fost externat dupa 13 luni petrecute in spital

/ / Modificat: 2021-08-12
Cel mai mic prematur din lume a fost externat dupa 13 luni petrecute in spital

Nasterea prematura a unui copil este o drama pentru micut si pentru mama, cu atat mai mare, cu cat mai devreme se naste pruncul. Lupta pentru supravietuire este extrem de dificila pentru un copil venit pe lume prea devreme, incomplet dezvoltat, iar suferinta parintilor pana isi va vedea puiul scapat cu bine este greu de descris in cuvinte. Au simtit-o pe pielea lor parintii micutei Kwek Yu Xuan, venita pe lume la aproape 25 de saptamani, cu o greutate de 212 grame, adica putin mai mare decat un mar. Medicii i-au dat foarte slabe sanse de supravietuire, insa cel mai mic prematur din lume a dovedit ca statisticile sunt doar niste cifre.

Premiera uimitoare in Singapore, provocare majora pentru medici

Kwek Yu Xuan a venit pe lume in iunie 2020, prin cezariana, cu 4 luni inainte de termen si era oficial cel mai prematur bebelus. Nasterea prematura a fost provocata de preeclampsie, o boala grava care pune in pericol atat mama, cat si fatul.

Dupa 13 luni in care s-a aflat la Terapie Intensiva Neonatala la Spitalul Universitar National din Singapore , micuta a fost externata si, dupa toate probabilitatile, este cel mai mic bebelus care a supravietuit nasterii premature.

"Provocarea a fost mai mare decat ne asteptam pentru ca estimam ca prematurul va avea o greutate de 400-600 de grame, insa cantarea doar 212 grame", spun medicii.

Probabilitatea de supravietuire era limitata, insa micuta Kwek Yu Xuan a avut noroc sa nu dezvolte infectii sau hemoragii grave, care ar fi inrautatit pronosticul.

Externarea, o victorie uriasa

Timp de aproape 14 luni, cea mai mica fetita nascuta prematur in intreaga lume, care a reusit sa supravietuiasca, a primit ingrijiri atente, a fost supusa mai multor tratamente, iar acum a ajuns acasa cu mama sa, avand o greutate de 6,5 kg si masurand 61 cm. Starea ei de sanatate este inca delicata, insa medicii sunt de parere ca functia cardiaca si capacitatea respiratorie pe care le-a dobandit ii permit sa continue recuperarea acasa, alaturi de parinti si de fratiorul ei de 4 ani.

Kwek Yu Xuan sufera de insuficienta respiratorie cronica si de hipertensiune pulmonara, afectiuni comune in cazurile de prematuritate extrema. Parintii ei au fost instruiti de personalul medical, pentru a-i putea acorda asistenta necesara. Micuta sufera, de asemenea, de retinopatie si a fost supusa deja unei interventii cu laser, care i-a imbunatatit vederea.

Povestea fetitei a topit inimi

Costurile anului de spitalizare si ale ingrijirilor de care fetita va avea nevoie in continuare, chiar si acasa, au fost acoperite din donatii anonime, ca urmare a unei campanii online demarate de prietenii parintilor. S-au strans 323.000 de dolari singaporezi (peste 200.000 de euro), din care 200.000 au acoperit factura de la spital, iar 50.000 acopera tratamentul ambulatoriu.

Parintii lui Kwek Yu Xuan au decis sa doneze banii ramasi altor familii care trec prin situatii similare.

Cea mai mica prematura din lume care reuseste sa supravietuiasca

Kwek Yu Xuan a reusit sa invinga toate statisticile nefavorabile. Inaintea ei au mai fost cazuri similare. Saybie s-a nascut in California, in 2019, la doar 23 de saptamani, si avea o greutate de 245 de grame. In 2018, un bebelus nascut la doar 24 de saptamani, care cantarea 268 de grame, a fost externat dupa 6 luni de spitalizare.

Recordul pentru cel mai prematur bebelus, inregistrat in Guinness Book, il detine, insa, Richard Hutchinson, care a supravietuit desi s-a nascut la doar 21 de saptamani si cinci zile, insa cu o greutate mai mare decat Kwek Yu Xuan.

Foto: Pixabay

Taguri Prematuritate extrema Premiera medicala

Articole recomandate

Citeste si despre