Tripla dotare la Spitalul Grigore Alexandrescu

/ / Modificat: 2023-10-31
Tripla dotare la Spitalul Grigore Alexandrescu

Singura sectie din tara care trateaza cazurile de arsuri extensive la copii primeste aparatura medicala de ultima generatie. Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra necesitatii ca sectiile de pediatrie sa aiba acces la echipamente medicale moderne: organizatia a investit pana acum 9 milioane de euro in aparatura medicala vitala

    • De-a lungul timpului, Salvati Copiii a mai dotat Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, cum ar fi sectiile de Terapie Intensiva Nou-nascuti, ORL si ATI, cu echipamente performante si doua ambulante, in valoare totala de 800.000 euro.

    • Sectia Clinica de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este singura din tara care trateaza cazurile de arsuri extensive la copii.

    • Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind 9.000.000 de euro.

    • Aparatura medicala donata Sectiei ORL a permis, in premiera in Romania, implantarea unui dispozitiv chirurgical de ultima generatie, OSIA, cu ajutorul caruia auzul lui Matei a fost recuperat.

Majoritatea cazurilor cu arsuri peste 20% din suprafata corpului care ajung la Sectia Clinica de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” provin din toate judetele tarii, doar 10-12% fiind din regiunea Bucuresti - Ilfov. Pentru a optimiza interventia medicala, Salvati Copiii Romania doteaza sectia, singura din tara care ingrijeste cazurile de arsuri extensive la copii, cu aparatura medicala de ultima generatie. Totodata, vor fi dotate si Sectia ORL si cea de Terapie Intensiva Neonatala ale spitalului, investitia totala fiind de 120.000 euro. 

Anual, in Sectia Clinica de Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva si Arsuri sunt internati aproximativ 1.200 de pacienti, dintre care pacienti cu arsuri aproximativ 400 de cazuri, restul fiind cazuri de traumatisme, sechele postcombustionale si posttraumatice, malformatii congenitale de parti moi si tumori.

In plus, sunt urmariti in regim ambulator in jur de 5.000-6.000 de pacienti pe an, cu patologie de urgenta (arsuri si traumatisme). 

Astfel, medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” vor avea la dispozitie:

    • Doua electrocautere 

    • Doua lupe cu lumina

    • Electrocardiograf

    • Scaune pentru blocul operator

    • Calculatoare, nevoia de digitalizare fiind majora

    • Monitor de functii vitale, sistem electrocardiograf si bronhoscop (pentru Sectia ORL)

    • Ventilator de suport respirator (Sectia de Terapie Intensiva). 

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a atras atentia ca eforturile pentru intarirea sistemului medical trebuie accelerate: ”Aparatura medicala performanta este cea care face diferenta, de cele mai multe ori, pentru ca pacientii sa fie tratati cat mai eficient si sa se poata recupera rapid. Tehnologia avanseaza, de aceea este important ca medicii sa aiba acces la echipamente medicale de ultima generatie. Investitia in dotarea sectiilor de pediatrie este un obiectiv prioritar al Salvati Copiii Romania, care continua astfel programul de intarire a capacitatii sistemului medical din Romania ”.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este una dintre unitatile medicale cu care Organizatia Salvati Copiii are o colaborare indelungata. Incepand cu anul 2014, este parte din Programul National de reducere a mortalitatii infantile in Romania, fiind sustinute cu echipamente medicale, in valoare de peste 800.000 euro, sectiile: Terapie Intensiva pentru nou-nascuti, ATI, ORL, Clinica de Ortopedie Pediatrica. 

Au fost donate doua ambulante, au fost reparate sistemul de energie permanent, indispensabil in salile de operatii si de ATI si echipamentele speciale care furnizeaza gaze medicale pentru alimentarea permanenta a mai multor sectii din spital. Au fost donate, de asemenea: turn de artroscopie 4K, instalatie de radiologie mobil C-arm, monitor de nerv facial, 4 incubatoare, 2 ventilatoare, monitoare de functii vitale, aparatura specifica  ORL etc. 

”Ne bucura tare mult colaborarea cu Organizatia Salvati Copiii, si noi aici facem acelasi lucru, salvam copiii de 30 de ani. Aceasta sectie este unica in Romania si una dintre cele mai importante din UE, avem acreditari europene si mondiale. Noi tratam copiii intre 0 si 17 ani si avem cele mai bune rezultate si ne dorim in permanenta imbunatatirea actului medical”, a declarat Prof. Dr. Mircea Enescu, Medic primar Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva, presedinte si fondator al Societatii Romane pentru Arsuri Pediatrice si Membru al Consiliului Stiintific al Agentiei Romane de Transplant.  

Prof. Dr. Mircea Enescu este cel care a intemeiat specialitatea de Chirurgie Plastica Pediatrica in Romania.

Matei, un baiat in varsta de 12 ani, din sarcina gemelara, a fost diagnosticat cu Hipoacuzie mixta moderata, cu malformatie bilaterala de ureche externa si ureche medie, pentru care s-a intervenit chirurgical de mai multe ori, in vederea reconstructiei lantului osicular, cu rezultate slabe. In urma dotarii facute de Salvati Copiii Romania, copilul a beneficiat, in premiera in Romania, de implantarea unui dispozitiv chirurgical de ultima generatie, OSIA, cu ajutorul caruia auzul lui in prezent este in limite normale.

Date de context

    • Spitalul „Grigore Alexandrescu” dispune de 10 sectii clinice si numeroase compartimente medicale, 19 departamente insotitoare si 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultatii si sunt internati peste 30.000 de copii cu varste intre o zi si 17 ani, peste 60% din cazuri constituind urgente medico-chirurgicale. Media zilnica a pacientilor care se prezinta la spital pentru diverse probleme este de 600 de copii, variind de la malformatii congenitale pana la traumatisme.

    • Salvati Copiii a dotat sectiile de Terapie Intensiva Nou-nascuti, ORL si ATI ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu echipamente performante si doua ambulante, in valoare totala de 800.000 euro.

    • Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind 9.000.000 de euro. Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani. Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Spital copii Spitalul grigore alexandrescu Terapie intensiva neonatala Aparatura medicala copii

Articole recomandate

Citeste si despre