Caz impresionant. Stiau ca bebelusul lor va muri la nastere, dar au continuat sarcina pentru a salva un alt bebelus

/ / Modificat: 2023-03-27
Caz impresionant. Stiau ca bebelusul lor va muri la nastere, dar au continuat sarcina pentru a salva un alt bebelus

Caz impresionant in Spania. Parintii unui bebelus cu malformatii incompatibile cu viata au ales sa duca sarcina pana la capat cu scopul de a salva alti bebelusi. Astfel, bebelusul acestora a devenit donator de tesut perinatal dupa moartea fetala intrapartum. Totul s-a intamplat la Spitalul Universitar Gregorio Marañón din Madrid. 

Datorita generozitatii si fortei morale a unor parinti care stiau inca din timpul sarcinii ca bebelusul lor nu va supravietui, valvele cardiace ale copilului au fost donate pentru a ajuta un alt bebelus cu afectiuni cardiace.

Un gest pretios de solidaritate pentru a da viata unui alt bebelus

Parintii insisi au fost cei care au solicitat acest lucru. In timpul sarcinii, s-a depistat ca fatul avea o anomalie genetica ce a provocat malformatii la diferite niveluri. Parintii, constienti de probabilitatea ridicata ca bebelusul lor sa moara in pantece si de prognosticul dezastruos, au decis sa continue sarcina si au solicitat informatii despre posibilitatea de a dona organele si tesuturile copilului lor.

Sarcina a ajuns la termen, dar copilul a murit in uter in timpul nasterii, cu trei ore inainte de expulzare. Parintii au avut timp sa isi imbratiseze si sa isi ia ramas bun de la copilul lor si si-au reiterat intentia de a merge mai departe cu donarea.

Vazand ca momentul era inca fezabil, echipa chirurgicala a spitalului a efectuat apoi extirparea inimii pentru a proceda la donarea valvelor cardiace in cadrul protocolului stabilit de Banca de tesuturi. Nu a fost posibila donarea de organe, dar au putut fi donate tesuturi.

Medicii care i-au insotit doresc sa sublinieze "forta, curajul, generozitatea si taria de caracter a acestor parinti care, intr-o situatie atat de dureroasa, au luat in considerare aceasta optiune".

Atat in timpul sarcinii, cat si in momentul nasterii si al donarii, parintii au fost supravegheati in permanenta de o echipa de profesionisti care le-a oferit o monitorizare atenta si o informare exhaustiva. A fost vorba de o intreaga echipa de medici, alcatuita dintr-un obstetrician, un neonatolog, un cardiolog pediatru, un psiholog, coordonatorul de transplant, chirurgi cardiaci, dar si asistente medicale.

Medicii spera ca acest eveniment sa sensibilizeze publicul cu privire la donarea de tesuturi si/sau organe in domeniul preinatal-pediatric. In plus, psihologii sustin ca parintii care aleg aceasta cale fac mai usor fata durerii pierderii copilului.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Mortalitatea infantila Transplant organe

Articole recomandate

Citeste si despre