Medicul pediatru Mihai Craiu: "Copiii NU sunt afectati mai frecvent de catre noua varianta de coronavirus"

/ / Modificat: 2021-01-18
Medicul pediatru Mihai Craiu:

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondator al paginii Spitalul Virtual pentru Copii, a facut cateva precizari pe reteaua de socializare Facebook despre noua varianta a coronavirusului si cat de mult ii afecteaza pe copii. De asemenea, medicul sustine redeschiderea scolilor si gradinitelor incepand cu 8 februarie. 

"Foarte pe scurt, despre inceperea scolilor, CANDVA, in viitorul apropiat...

Stiu ca exista o mare tensiune, atat in grupul celor care doresc (pe buna dreptate!) sa se redeschida scolile, cat si al celor care sunt ingrijorati de aceasta decizie a autoritatilor. 8 februarie poate si trebuie sa vina cu SUCCES.

Intrebarea nu este "daca trebuie sa deschidem acum scolile (deja este FOARTE tarziu si copiii sufera educational si fizic)" ci "cum sa facem aceasta deschidere, fara a creste transmiterea maladiei COVID19 in comunitatea acelor scoli"...

Lucrurile sunt clare:

1. Copiii NU sunt afectati mai frecvent de catre noua varianta de coronavirus - B1.1.7, potrivit unui articol publicat in nytimes.com.

2. Copiii sunt afectati mult mai putin decat adultii si transmit de doua ori mai putin virusul, inclusiv noua varianta - spune un studiu britanic  al Public Health England ce a analizat peste 20.000 pacienti infectati cu noua mutatie (inclusiv 2752 de copii adica 6,1% din total) pana la 28 Decembrie 2020.

3. Copiii mici, cu varsta pana la 9 ani, sunt afectati de maladia COVID19 foarte rar. Ei reprezinta, in ultimul an, in Romania, doar 1.9% din total.

4. Noua mutatie a SARS-CoV-2 este mai contagioasa, dar nu este ATAT de contagioasa cat s-a estimat initial. Ea este doar cu 30-50% mai contagioasa decat precedenta varianta dominanta in UE.

CE PUTEM FACE? 

Putem sa dam credit copiilor (caci majoritatea vor inapoi la scoala) si profesorilor (cel putin jumatate vor sa se vaccineze... Si, sper eu, procentul va creste cand vor vedea ca noi, cadrele medicale, suntem vaccinati in proportie mult mai mare, fara reactii adverse grave). Scoala trebuie sa inceapa in siguranta.

Intre timp mai sunt multe lucruri de facut in cladirile scolilor si gradinitelor...", a scris pediatrul Mihai Craiu pe pagina sa de socializare. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre