Medic francez: "Trebuie sa fim pregatiti sa traim cu acest virus timp de cel putin 18 luni pana la doi ani"

/ / Modificat: 2020-04-06
Medic francez:

Virologul si directorul de cercetare de la Centrul National Francez de Cercetari Stiintifice, Yves Gaudin, a explicat intr-un interviu pentru Le Figaro faptul ca SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru boala Covid-19, va circula in lume cel putin doi ani, relateaza Digi24. Yves Gaudin este şeful Institutului de Biologie Celulara si castigator al Premiului Bettencourt 2019.

Acesta este sigur ca sfarsitul izolarii nu va insemna si sfarsitul pandemiei.

"In ipoteza cea mai optimista am putea avea cateva luni de ragaz. Speram ca virusul ar avea un efect mai mic in lunile mai calde. Sistemul imunitar al oamenilor este apoi eficient, iar celebrele "micro-picaturi" ar fi mai putin contaminante cand vremea e insorita.

"Exista un mare risc al unui al doilea val"

Medicul avertizeaza ca trebuie sa fim pregatiti cu totii, mai ales cadrele medicale, de o nou lupta si vorbeste despre al doilea val al epidemiei care va afecta mai multe persoane. 

"Putem spera la un ragaz pana la sfarsitul lunii august, cu mai putine cazuri de bolnavi si mai putine supra-aglomerari in sectiile de urgenta si de reanimare a spitalelor pana la mijlocul toamnei. Va fi o ocazie de a ne pregati pentru o noua lupta. Cu toate acestea exista un mare risc al unui al doilea val care va afecta mai multe persoane. Acest lucru este in general ceea ce se intampla in timpul epidemiilor si ceea ce a fost observat in toate epidemiile de gripa majore, spaniole sau asiatice, in secolul trecut," a afirmat medicul.

"Trebuie sa fim pregatiti sa traim cu acest virus"

Yves Gaudin a mai precizat ca noul virus nu va disparea mai devreme de doi ani, pana cand se va atinge "iminitatea de grup." 

"Trebuie sa fim pregatiti sa traim cu acest virus timp de cel putin 18 luni pana la doi ani. Va trebui sa asteptam pana la atingerea "imunitatii de grup," adica pana cand 60-70% din populatia lumii este vaccinata sau are rezistenta. Virusul va putea atunci circula mai greu. Nivelul sau de contaminare (RO), care corespunde numarului mediu de persoane infectate de o persoana bolnava, este estimat in jur de 2,5. Este dublu fata de gripa, dar de 4-5 ori mai mica decat rujeola.

Medicul mai spune ca virusurile au o capacitate extraordinara de evolutie, astfel incat si coronavirusul se poate adapta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Virus

Articole recomandate

Citeste si despre