Dezvoltarea fatului, afectata de poluare

/ / Modificat: 2008-01-24
Dezvoltarea fatului, afectata de poluare





 

Conform unui nou studiu realizat de cercetatorii din Australia, poluarea aerului reduce semnificativ marimea fatului in timpul sarcinii, relateaza ScienceDaily.

 




Studiul s-a bazat pe analiza facuta de cercetatori pe mai bine de 15.000 de ecografii fetale. Aceasta analiza a descoperit ca mamele care au fost expuse la aerul poluat in tipul sarcinii, au avut un fat cu dimensiuni mai mici.

Dimensiunie mici se refera aici la circumferinta abdominala, a capului si lungimea femurului. Cercetatorii au analizat fetusi intre saptamana 13 si 26 de sarcina si este primul studiu de acest gen care foloseste ca modalitate directa de masurare a cresterii, ultrasunetele.

In analiza facuta de cercetatori, acestia au descoperit ca exista o relatie negativa intre factorii poluanti precum dioxidul de sulf (rezultat din emisia gazelor de esapament) si masurarea cu ajutorul ultrasunetelor.

Cu cat nivelul de poluare era mai ridicat, cu atat dimensiunile fatului erau mai mici. Cercetatorii arata ca dimensiunile fatului in timpul sarcinii sunt foarte importante, avand in vedere cercetarile recente care sugereaza ca, cu cat bebelusii sunt mai mari cu atat sunt mai sanatosi atat in copilarie cat si la varsta adulta.

Greutatea la nastere este un indicator foarte important al sanatatii in cursul vietii. De exemplu, s-a demonstrat ca bebelusii cu o greutate mare la nastere au in copilarie un IQ ridicat, iar la varsta adulta un risc scazut la bolile cardiovasculare.

Foto: ScienceDaily

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

24 Ianuarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre