De cate ori este normal ca un copil sa raceasca in fiecare iarna. Explicatia pediatrului

/ / Modificat: 2022-09-27
De cate ori este normal ca un copil sa raceasca in fiecare iarna. Explicatia pediatrului

Inceputul anului scolar si venirea sezonului rece creeaza un context favorabil pentru viroze. Acestea afecteaza in special copiii, iar in crese, gradinite si scoli, in sezonul rece, virusurile se raspandesc cu repeziciune. Cabinetele medicilor pediatri sunt pline de copii cu viroze respiratorii, iar parintii nu stiu ce sa mai faca pentru a-si feri micutii de raceli.

In timp ce multi parinti se gandesc cum sa isi protejeze copiii de viroze, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vine cu o teorie cel putin interesanta. Medicul a explicat ca este normal, mai mult decat atat, este bine ca orice copil sa raceasca si ca un numar de 7 raceli pe sezon este firesc, pentru ca micutii sa iti formeze imunitatea.

Copiii care merg in colectivitate se confrunta, inevitabil, cu raceli, iar acest lucru ii ajuta sa isi formeze sistemul imunitar, explica medicul. Daca la inceput, atunci cand ia contact cu mediul de la gradinita, un copil raceste foarte des, cu timpul el isi va forma sistemul imunitar si va deveni din ce in ce mai rezistent in fata virozelor. Imunitatea se antreneaza, asadar, este ca mersul pe bicicleta, spune medicul Mihai Craiu, si singura modalitate pentru ca un copil sa devina rezistent la boli este sa ia contact ele, nu sa fie cat mai protejat.

„E foarte bine sa faca raceli. E ca mersul pe bicicleta. Daca 2 ani n-ai mers, mai dai intr-o parte si in alta. Deci, aceste raceli sunt niste exercitii pentru sistemul imun in formare, care are nevoie de pregatire temeinica. Viteza de reactie si  modul in care facem celule imune - in pandemie sistemul imun s-a lenevit - asa ca ne pregatim pentru gripa si nu e bine sa intram in acest sezon gripal fara nicio pregatire, adica fara nicio raceala”, a explicat medicul Mihai Craiu, in cadrul unui podcast la care a participat recent.

Frecventa normala a racelilor: una pe luna

Medicul pediatru a explicat ce putem face pentru ca micutii sa capete rezistenta naturala in fata racelilor. Dieta echilibrata, odihna suficienta, miscarea in aer liber, lipsa stresului si aerisirea spatiilor in care copiii stau sunt esentiale pentru ca micutii sa fie sanatosi si rezistenti.

„7 raceli pe sezon rece, una pe luna, e normal sa fie asa. Nu asa fac toti copiii insa. Putem sa facem ceva pentru ca aceste raceli sa nu fie foarte dese: DIETA echilibrata si adecvata varstei, Orele de SOMN - oamenii privati de somn au in fata infectiilor un raspuns suboptimal. Un copil trebuie sa doarma minimum 10 ore. MISCAREA in aer liber, STRESUL - copilul supus la unele presiuni e stresat si descarca o serie de hormoni de stres, care scad abilitatea noastra de a ne apara  de unele infectii, TEMPERATURA potrivita - sa nu ne mai fie frica de curent, sa aerisim clasele. De la curenti de aer nu racesti, racesti de la bacterii si virusuri”, mai spune medicul pediatru.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceli copii Copii iarna

Articole recomandate

Citeste si despre