Apa foarte rece pe canicula poate fi fatala, spun medicii! Un copil de 5 ani a murit pe loc dupa ce a baut apa rece ca gheata

/ / Modificat: 2023-07-17
Apa foarte rece pe canicula poate fi fatala, spun medicii! Un copil de 5 ani a murit pe loc dupa ce a baut apa rece ca gheata

Atentie, parinti! Un copil de 5 ani a murit pe loc dupa ce a baut apa rece ca gheata pentru a se racori. Baietelul s-a prabusit pe strada, acolo unde cu doar cateva clipe in urma se juca impreuna cu prietenii sai.

Samir Mohamed, in varsta de 5 ani, se plimba cu bicicleta prin orasul egiptean Tanta - care se afla intre Cairo si Alexandria - cand s-a oprit pentru a bea putina apa. Afara erau 40 de grade Celsius, iar cel mic a vrut sa isi stinga setea cu apa rece ca gheata. Gestul i-a fost, insa, fatal, caci s-a prabusit pe strada la scurt timp, iar medicii nu au reusit sa ii salveze viata. Micutul Samir s-a stins din viata in drum spre spital.

Dr. Alaa el-Ghamrawy, medic specialist in boli cardiovasculare, avertizeaza ca apa rece ca gheata, bauta pe canicula, poate avea efecte catastrofale asupra inimii.

„Cand bem apa rece ca gheata, mai ales dupa exercitii fizice, acest lucru ar putea duce la stimularea nervului vag, care care controleaza functiile specifice ale corpului, inclusiv ritmul cardiac, si ar putea duce la batai neregulate ale inimii sau le-ar putea face sa se opreasca si, prin urmare, ar putea pune in pericol viata omului”, a declarat expertul in cardiologie, potrivit Mirror.co.uk.

Medicul a mai spus ca apa rece ca gheata poate provoca, de asemenea, dureri de gat si poate stimula infectiile bacteriene si virale.

De ce nu e bine sa bem apa rece ca gheata vara?

In mod normal, temperatura corpului nostru este de 37 de grade Celsius, asa ca, in momentul in care bem apa rece ca gheata, organismul se orienteaza spre reglarea acestei temperaturi prin consum de energie, a declarat Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog. In termeni simpli, apa foarte rece poate provoca un dezechilibru in organism si poate incetini procesul digestiv.

„De asemenea, daca se consuma apa rece in timpul meselor, atunci organismul nostru incepe sa utilizeze energia de reglare a temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosita pentru digestie si absorbtia substantelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul de apa foarte rece, in special in timpul sau dupa mese, este acela ca ne putem alege cu mucoase iritate, dureri in gat si nas infundat", a declarat Dr. Solanki.

Iata care sunt efectele nocive ale consumului de apa rece in timpul verii:

1. Apa foarte rece incetineste digestia

Daca bem apa rece, organismul trebuie sa lucreze foarte mult pentru a digera alimentele. Da, pentru ca apa rece micsoreaza stomacul, facand dificila digestia dupa ce mancam. Apa rece afecteaza rapid sistemul digestiv. De fapt, atunci cand bem apa rece, aceasta nu se potriveste cu temperatura corpului si ajunge in organism si ingreuneaza digerarea alimentelor prezente in stomac.

2. Reduce ritmul cardiac

Unele studii au aratat, de asemenea, ca apa rece poate avea un rol in scaderea ritmului cardiac. Se presupune ca bautul apei cu gheata stimuleaza cel de-al zecelea nerv cranian - nervul vag. Acest nerv este o parte semnificativa a sistemului nervos autonom al organismului si mediaza scaderea ritmului cardiac. Atunci cand consumati apa rece, temperaturile scazute ale apei stimuleaza nervul pentru a determina scaderea ritmului cardiac.

3. Sinuzita si dureri de cap

Apa rece ca gheata poate provoca, de asemenea, senzatia de „creier inghetat”. In acest caz, apa rece raceste nervii sensibili ai coloanei vertebrale, din cauza careia afecteaza creierul. Din acest motiv, pot aparea, de asemenea, dureri de cap si probleme cu sinusurile.

4. Constipatie

Consumul de apa rece contracta intestinele si ingheata alimentele. Intr-o astfel de situatie, constipatia devine si este una dintre cauzele majore ale constipatiei, toate acestea se datoreaza apei reci.

5. Dureri in gat

Apa foarte rece creste sansele de a avea dureri de gat si nas infundat. Consumul de apa rece ca gheata, mai ales dupa masa, duce la acumularea unui exces de mucus (mucoasa respiratorie), care formeaza stratul protector al tractului respirator. Cu toate acestea, atunci cand tractul devine congestionat, acesta devine vulnerabil la multe infectii inflamatorii.

Este apa la temperatura camerei o optiune mai buna?

Ca si in cazul apei caldute, se crede ca apa la temperatura camerei ajuta la digestie. In timp ce apa foarte rece poate provoca contractia vaselor de sange din stomac si intestine, apa la temperatura camerei nu are un astfel de efect.

  • Surse: 

- mirror.co.uk/news/world-news/five-year-old-boy-collapses-27601596
- au.news.yahoo.com/boy-5-collapses-and-dies-after-drinking-cold-water-234854403.html
- indianexpress.com/article/lifestyle/health/ice-cold-chilled-water-summers-7834275/
- onlymyhealth.com/harmful-effects-of-cold-water-in-summers-1650685549

  • Foto: Ikhsan Sugiarto/ Unsplash

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa copii Pericol caldura

Articole recomandate

Citeste si despre