Sanatatea bebelusului influentata de omega-3

/ / Modificat: 2008-03-12
Sanatatea bebelusului influentata de omega-3





 

Dieta deficitara in omega-3 presupune un risc in ceea ce priveste sanatatea bebelusului. Acizii grasi omega-3 sunt foarte importanti pentru dezvoltarea ochilor si creierului bebelusului.

 




In timpul sarcinii si al alaptarii, gasimile consumate de mama sunt transferate catre fatul aflat in dezvoltare si bebelusul alaptat iar acest lucru este important pentru dezvoltarea organelor bebelusului.

Conform unui nou studiu, femeile care au consumat foarte multa carne si foarte putin peste, prezentau deficiente de omega-3 iar bebelusii lor nu au inregistrat rezultate bune la testele oftalmologice, ceea ce reflecta diferenta in dezvoltarea cerebrala.

In cadrul cercetatorii au fost recrutate 135 de gravide care au fost impartite in mod aleator in 2 grupuri. Primului grup i-au fost administrate suplimente de acizi gasi omega-3, in timp ce cel de-al doilea grup i-a fost administrat placebo. Gravidele din ambele grupuri nu au facut schimbari in obiceiurile alimentare.

Suplimentele administrate primului grup au reprezentat echivalentul a doua mese cu peste pe saptamana, cantitatea care cercetatorii au estimat ca poate preveni deficienta de omega-3.

Gravidelor le-au fost prelevate mostre de sange in saptamana a 16-a de sarcina si apoi in saptamana a 36-a de sarcina pentru a masura nivelurile de acid docosahexaenoic (DHA), un tip de acid gras omega-3 cunoscut pentru influentele sale asupra functiilor cerebrale si vizuale.

Dupa nasterea bebelusilor, cercetatorii au efectuat teste de vedere pentru a evalua abilitatea bebelusilor de a distinge linii de diferite latimi, metoda de evaluare a maturitatii neurologice la bebelusii care nu pot vorbi.

Conform cercetatrilor, mai multe fete au inregistrat o acuratele vizuala sub medie, in cadrul grupului placebo, decat in cadrul grupului in care au fost administrate suplimente.

In plus, niveluri crescute de acizi grasi omega-6, prezenti in sangele mamei, au determinat scaderea acuitatii vizuale atat la baieti cat si la fete.

Acizii grasi omega-3 sunt din ce in ce mai legati de o gama variata de beneficii ale sanatatii, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare si diferite tipuri de cancer, santatea incheieturilor si imbunatatirea comportamentului si a dispozitiei.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

12 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acizi grasi copii

Articole recomandate

Citeste si despre