A fost infiintata prima asociatie din Romania pentru copiii abandonati in spitale

/ / Modificat: 2019-06-27
A fost infiintata prima asociatie din Romania pentru copiii abandonati in spitale

In Romania, cate doi copii au fost parasiti in spital in fiecare zi, iar 1.360 au murit inainte de a implini 1 an in 2018, conform datelor UNICEF.

Un alt studiu realizat de UNICEF in 2016, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) si Banca Mondiala, a aratat ca:

  • 1 din 4 copii ajunsi in sistemul de protectie speciala a fost parasit in maternitate;
  • probabilitatea ca un copil nascut prematur sau cu afectiuni medicale grave sa nu fie luat niciodata acasa este de aproape doua ori mai mare decat in cazul unui copil sanatos;
  • 75% dintre copiii ajunsi in sistemul de protectia copilului au fost parasiti imediat dupa nastere. Este vorba despre copii nascuti prematur sau cu alte afectiuni;
  • majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tata necunoscut si fara sprijin din partea familiei.

Asociatia BLONDIE a fost infiintata de Adelina Toncean pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonati in spitale sansa la o dezvoltare maxima din punct de vedere fizic, emotional si intelectual. Aceasta categorie de copii ignorata si discriminata este cel mai vulnerabil segment al societatii, cu un set de nevoi specifice si complexe.

„Ne propunem sa construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afectiuni medicale grave si cu risc de parasire sa primeasca sustinerea necesara pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie sa ii ingrijeasca si comunitatile care trebuie sa ii accepte, astfel incat sa ii poata sprijini in dezvoltarea lor ulterioara. Cu ajutorul voluntarilor si al expertilor, le vom si sprijin emotional si educational, pe langa ajutorul financiar. Totodata, vom preveni aceste cazuri grave, asigurandu-ne ca fiecare nastere are loc la spitalul care e pregatit sa intervina in modul cel mai potrivit cu afectiunea nou-nascutilor” spune Adelina Toncean.

Asociatia BLONDIE isi propune sa rezolve aceste probleme printr-o strategie in mai multi pasi:

1. Inainte de momentul nasterii:

O caravana prin tara pentru monitorizarea gravidelor in risc social.

2. In maternitate (pentru copiii nou-nascuti, cu afectiuni grave, in risc de parasire):

Crearea aplicatiei mobile Certificat de viata, in parteneriat cu Asociatia „Inima copiilor”, care sa puna in contact, in timp real, toate institutiile implicate. Aplicatia este destinata profesionistilor din spitale, personalului din cadrul Protectiei Copilului, evidentei persoanelor, Politie etc. Pentru cazul cel mai complex, in care mama nu naste in judetul de domiciliu si pleaca din spital, este nevoie ca 11 institutii sa comunice pentru salvarea la timp a copilului.

3. In spital (pentru copiii singuri):

Programul de voluntariat Niciun copil singur in spital, in parteneriat cu Asociatia "Inima copiilor", care se desfasoara in prezent in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" din Bucuresti. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din Bucuresti si in tara la Timisoara si Constanta.

4. La externare:

Infiintarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afectiuni grave, care va urmari prevenirea parasirii copiilor cu afectiuni grave in spital.

5. Post-spitalizare:

Proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranzitie pentru copiii cu afectiuni grave care nu mai necesita internare, dar care inca mai au nevoie de ingrijire medicala pe care mama nu poate sa o acorde, din lipsa conditiilor.

6. Dupa intoarcerea in comunitate:

Sustinerea financiara a familiilor care au in ingrijire copii cu afectiuni medicale grave si monitorizarea evolutiei starii de sanatate a copiilor cu afectiuni grave.

Poti urmari activitatea asociatiei si pe pagina de Facebook Asociatia Blondie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii abandonati

Articole recomandate

Citeste si despre