Romania, locul I intr-un top al rusinii. Avem cei mai saraci copii din Europa

/ / Modificat: 2023-03-12
Romania, locul I intr-un top al rusinii. Avem cei mai saraci copii din Europa

Romania este pe locul intai in Europa in topul saraciei infantile, conform unui raport a organizatiei Salvati Copiii, realizat la niveul Uniunii Europene. Acesta arata ca numarul copiilor care au ajuns in pragul saraciei in UE a crescut cu 200.000 in 2021, ajungand la 19,6 milioane.

Raportul ONG-ului arata ca unul din patru copii din UE se aflau in pragul saraciei si al excluziunii sociale in 2021. Factorii care au adus in asemenea situatie un sfert dintre copiii din blocul comunitar sunt ocostul vietii, criza climatica, dar si pandemia COVID-19, care a declansat o criza economica.

Cifrele sunt calificate ca „devastatoare” de Eric Grosshaus, manager de advocacy pentru saracie infantila si inegalitate sociala la Save the Children Germania, care trage un semnal de alarma privind identificarea si aplicarea unor mecanisme menite sa combata saracia infantila.

Romania si Spania, in topul rusinii

Tarile cu cel mai mare procent de copii expusi riscului de saracie sunt Romania si Spania, cu rate de 41,5%, respectiv 33,4%. La polul opus se afla Finlanda si Slovenia.

Probabilitatea ca aceste cifre sa devina si mai sumbre la nivelul anului 2022 este foarte ridicata, dat fiind faptul ca tuturor factorilor enumerati mai sus li s-a adaugat anul trecut si razboiul din Ucraina, impreuna cu toate consecintele negative pe care le-a avut la nivelul Uniunii Europene, in special pe piata energiei.

Acelasi raport arata ca in 40% din gospodariile din Romania veniturile au scazut in 2022 fatade anul precedent, in timp ce cheltuielile au crescut cu 98%.

Potrivit ONG-ului, cei mai afectati de riscul de saracie infantila sunt copiii proveniti din familii de migranti, refugiati, solicitanti de azil, cei fara acte si neinsotiti, dar si cei din familii monoparentale, cei din familii numeroase defavorizate, copiii cu dizabilitati si cei din minoritatile etnice.

FOTO: Pixabay/jw100procent

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii abandonati Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre