Nadine, despre trauma legata de Craciun dezvoltata la orfelinat: "Mi-au trebuit cinci ani de terapie"

/ / Modificat: 2023-12-20
Nadine, despre trauma legata de Craciun dezvoltata la orfelinat:

Perioada sarbatorilor ar trebui sa fie una magica, mai ales pentru copii. Din pacate, pentru minorii institutionalizati, aceasta perioada poate fi una traumatizanta. O spune Nadine, care a crescut la orfelinat si care a lucrat ani in sir in terapie pentru a-si vindeca ranile sufletesti din copilarie.

Fosta prezentatoare de televiziune a facut o postare ampla pe retelele de socializare, in care a vorbit despre un lucru care se practica an de an in perioada sarbatorilor sau cel putin se practica intens in trecut. Oamenii luau acasa copii de la orfelinat, de Craciun, pentru ca micutii sa petreaca timp intr-o familie si ii duceau inapoi dupa ce treceau sarbatorile.

Desi intentiile gestului sunt unele bune, Nadine spune ca acest lucru poate fi foarte dureros pentru copiii orfani sau abandonati, din mai multe motive.

„Inainte sa plece, i se va face un mic instructaj (n.r. copilului) de catre ingrijitorii de la camin. Ii vor da mici detalii de cum sa se poarte PENTRU A MAI FI LUAT SI ALTADATA. Si atunci, copilul, in inocenta si naivitatea lui, va incepe sa faca niste planuri care il vor face irezistibil in fata acelor adulti care, cu siguranta, vor decide sa-l pastreze, si uite asa se termina odata cosmarul vietii lui.

Copilul va pleca in inghiontiturile jucause si pline de pizma ale celorlalti copii care nu au fost atat de "norocosi" sa fie si ei ALESI pentru a-si petrece sarbatorile in sanul unei familii iubitoare. Odata ajuns la casa samariteanului, va primi o camera, un pat, un loc sa-si puna hainutele. Va primi si cateva cadouri, imbratisari si multe priviri milostive.

Va fi centrul atentiei, spre frustrarea copiilor samariteanului care nu vor intelege ce e asa mare lucru cu acest copil care vine si ocupa atat de mult timp si spatiu in familia lor", a scris Nadine pe Facebook.

Generozitatea si grija cu care va fi inconjurat nu sunt vazute chiar asa de copilul orfan. El resimte doar presiune:

"Orfanul insa nu va observa mai nimic din toate cate i se intampla. Orfanul va trece prin toate cu GRIJA de a nu gresi cu ceva, astfel incat sa nu-l duca inapoi. In consecinta, va avea grija sa nu manance prea mult, sa nu vorbeasca prea mult, sa nu consume prea multa apa, sa nu doarma prea mult, sa nu lase nicio urma a prezentei sale. Daca nu lasa nicio urma, daca nici nu se observa ca exista, daca e ca si cum nu ar fi, atunci ce motiv ar avea sa il intoarca la casa de copii?”.

Nadine marturiseste ca dupa ce a trecut prin astfel de momente a avut nevoie de multa terapie, ca adult:

"Cinci ani de terapie nu mi-au ajuns pentru a pricepe ca merit sa am o familie. Ca merit efortul de a mi se face loc intr-o casa. De fapt, mi-au iesit toate astea atunci cand eu am facut casa si cand, multumesc lui Dumnezeu, am gasit un om care sa ma iubeasca EXACT asa cum sunt. Altfel, inca imi mai asteptam samaritenii.

Acum ii inteleg, nu aveau informatie. Credeau ca ne fac un bine, cand de fapt au mai batut un cui in viitoarele noastre depresii profunde. Solutia: Dezvolta o relatie reala cu copilul. Nu te duce doar de sarbatori, du-te si in restul anului. Ajuta copilul la lectii, afla despre viata lui, vorbeste cu el, cunoaste-l si ramai constant. Constanta va face diferenta in calitatea vietii acelui copil, dar si a relatiei voastre. Orfanul nu da doi bani pe sarbatorile vietii daca pretul este sa vina, sa i se dea pe la nas cu cat de bine poate fi la altii, pentru ca apoi sa se intoarca la orfelinat”, a scris vedeta, pe pagina ei de socializare.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trauma psihologica

Articole recomandate

Citeste si despre