Vesti excelente pentru mame. Categoria care va primi bani mai multi in fiecare luna

/ / Modificat: 2023-06-21
Vesti excelente pentru mame. Categoria care va primi bani mai multi in fiecare luna

Autoritatile vin in sprijinul unei categorii de mame din Romania, iar proiectul de lege in acest sens a trecut deja de Camera Deputatilor. Legea, initiata de un grup de deputati liberali, vizeaza cresterea indemnizatiei pentru mamele care au nascut. Noul proiect de lege propune ca indemnizatia lunara minima pentru mamele din categorii sociale defavorizate sa nu aiba un cuantum mai mic de 60% din salariul minim brut pe tara.

Practic, initiatorii legii cer sa fie schimbat modul de calcul a indemnizatiei minime, pentru mamele care nu au cotizat la stat in perioada dinaintea nasterii. In loc de indicatorul social de referinta, deputatii cer ca indemnizatia sa fie calculata ca procent din salariul minim pe economie, dat fiind faptul ca acesta se majoreaza la fiecare inceput de an.

In acest fel, mamele care incaseaza indemnizatia minima garantata de stat ar putea lua cu 300 de lei pe luna in plus, arata unul dintre initiatorii legii.

„Daca vorbim de indemnizatia minima de crestere a copilului, calculul acestei indemnizatii se face prin inmultirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinta. (…) Am considerat ca trebuie sa raportam aceasta indemnizatie minima care are o evolutie de la an la an, si anume salariul minim si atunci propunem o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. Asadar, daca este sa aplicam la salariul minim de astazi, de 3.000 de lei, indemnizatia minima ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, in loc de 1.495 de lei, cat este in prezent” a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.

Parlamentarii care au elaborat proiectul de lege estimeaza ca ar beneficia de aceasta majorare aproximativ 55.000 de mame din Romania. Pe langa indemnizatie, mamele din medii defavorizate beneficiaza, incepand de anul acesta, si de programul ”trusoul nou-nascutului”, un ajutor financiar in valoare de 2.000 de lei, care se ofera o singura data, respectiv in primele luni dupa nastere. Acesti bani pot fi folositi pentru produse destinate ingrijirii bebelusului, precum haine, scutece sau obiecte sanitare. Banii pot fi solicitati in primele trei luni de la nastere, de catre mamele care se incadreaza in categoriile stabilite de lege.

FOTO: Piqsels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Indemnizatie mama Bani copii Bani de la stat

Articole recomandate

Citeste si despre