STUDIU: O familie formata din 2 adulti si 2 copii poate trai decent cu aproximativ 9.900 de lei lunar, in Romania

/ / Modificat: 2023-11-01
STUDIU: O familie formata din 2 adulti si 2 copii poate trai decent cu aproximativ 9.900 de lei lunar, in Romania

De cati bani are nevoie o familie formata din doi adulti si doi copii ca sa traiasca decent, in Romania? Potrivit unui studiu realizat de o fundatia Friedrich Ebert Romania, o familie cu doi adulti si doi copii s-ar descurca cu 9.900 de lei lunar. In realitate, insa, costurile sunt mult mai mari, iar asta pentru ca cercetarile nu tin cont de cheltuielile neprezavute si nici de lucruri obisnuite in multe case, cum ar fi meditatiile pentru copii, iesirile in parc sau activitatile extrascolare.

de-cati-bani-are-nevoie-o-familie-in-romania-ca-sa-traiasca-decent-1

Daniela Serban, economist de profesie si mama a doua gemene, a povestit intr-un reportaj Pro TV ca a renuntat sa isi mai trimita fetele la after school, unde platea in jur 1.500 de lei lunar pentru fiecare. Banii ii foloseste acum pentru meditatii si ore de sport, unde sesiunile incep de la 100 de lei.

Urmeaza apoi cheltuielile cu hainele, uniformele vaccinurile si medicamentele, mai ales in sezonul rece. Mancarea gatita sau cumparata se apropie de 1.000 de lei saptamanal. Tragem linie si trecem de 12.000 de lei lunar.

„E clar ca si la scoala e nevoie sa isi ia un pachetel, sa mai manance cate ceva, se uita de la unii la altii fiecare ce ia, un fruct, nici nu poti sa il trimiti cu un biscuite in fiecare zi – vor diferit. Mai intervine si weekendul, unde dupa o saptamana foarte aglomerata, e clar ca orice copil isi doreste o inghetata, o iesire in parc, o minima distractie”, spune Daniela.

Mihaela Mosora, profesor de economie la ASE si mama a patru copii, cheltuie peste 20.000 de lei pe luna:

„Eu am facut un clacul referitor la cosul de consum si am ajuns la concluzia ca pentru o familie cu 3 copii ai nevoie de 6 salarii minime nete pe economie, adica 2 parinti trebuie sa faca cat 6. Pai uite, inclusiv pentru ei acum citeam mai devreme pe grup, trebuie sa cumpar caiete speciale pentru copii de 2-3 ani. Nu mai spun ca rechizitele la inceput de an scolar te costa foarte mult, adica peste 500 de lei pe copil”.

In teorie insa, lucrurile se calculeaza mai simplu. Studiul realizat de fundatia Friedrich Ebert Romania arata ca o familie cu doi adulti si doi copii are nevoie de aproape 10.000 de lei lunar. Sunt luate in calcul 11 categorii de cheltuieli. Potrivit specialistilor, banii pentru mancare ar ajunge lunar la 2.090 de lei.

Si cercetatorii de la Institutul pentru Calitatea Vietii au ajuns la concluzia ca ajung doua salarii medii pe economie si doua alocatii pentru un cos minim decent si de subzintenta. In total, ar fi vorba de putin peste 9.500 de lei.

de cati bani are nevoie o familie cu doi adulti si doi copii pentru a trai decent in romania

Totusi, in aceste calcule nu sunt incluse meditatii, alte activitati extrascolare, caiete speciale cerute de profesori sau invatatori. In plus, cercetatorii au luat in calcul o familie care are un apartament cu trei camere pentru care nu plateste rate sau chirie, nu are masina si merge in vacanta o singura data pe an, cu trenul, nu mai mult de 300 de km.

Sociologii spun ca, pentru a avea din ce sa traiasca romanii nu mai fac economii si nici nu investesc in sanatate si in educatie. 

„Sunt segmente de populatie din Romania care pur si simplu nu au acces la acel nivel de cheltuieli. De exemplu cheltuielile cu sanatatea. Sumele sunt foarte mici prin comparatie cu cheltuielile pe care le avem cu sanatate. Si ce este de remarcat ca intr-adevar categoria cea mai consistenta este cea cu cheltuielile pentru locuinte, aici costurile literalmente au explodat si apoi cele cu alimentatia”, spune Dan Petre, sociolog.

Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportat la luna septembrie, a crescut veritiginos, conform studiului actualizat al Fundatiei Friedrich Ebert si Syndex.

Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent este urmatorul:

  • 9.978 lei (putin peste 2.000 de euro) pe luna pentru o familie de doi adulti si doi copii;
  • 8.205 lei (peste 1.650 de euro) pe luna pentru o familie de doi adulti si un copil;
  • 6.162 lei (peste 1.240 de euro) pe luna o familie de doi adulti fara copii;
  • 3.807 lei (aproape 770 de euro) pe luna pentru o persoana adulta singura.

Valoarea cosului a fost calculata in baza statisticilor oficiale ale Institutul National de Statistica, precizeaza comunicatul Fundatiei Friedrich Ebert.

  • Surse: stirileprotv.ro
  • Foto: capturi video

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familie Familie copii Viata cuplu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre