SCOLI INCHISE la primul caz de coronavirus confirmat. Masuri de prevenire a raspandirii COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-08
SCOLI INCHISE la primul caz de coronavirus confirmat. Masuri de prevenire a raspandirii COVID-19

Scolile se vor inchide la primul caz de coronavirus confirmat printre elevii sau profesorii din unitatea de invatamant, a anunat, duminica, secretarul de stat MAI Raed Arafat, dupa comandamentul de urgenta privind coronavirusul in Romania.

Autoritatile au aprobat procedura de suspendare a cursurilor in unitatile de invatamant si au decis sa interzica evenimentele la care participa mai mult de o mie de persoane. Masurile anuntate dumiinica raman in vigoare cel putin pana la 31 martie.

"S-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor în unităţile de învăţământ, în contextul corfimării unui caz sau a mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Începând de astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor şi a tipurilor de activitate. Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie, în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial", a spus seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Printre masuri se mai numara:

- sistarea stagiilor de practica efectuate de studentii la Medicina in spitale; se excepteaza studentii care participa voluntar

- se interzic vizitele in spitale pentru apartinatorii pacientilor internati

- sistarea eliberarii de certificate medicale potrivit carora solicitantul nu este infectat cu coronavirus

- organizarea meciurilor de fotbal fara spectatori.

"In 31 martie se va face o noua evaluare. Daca evaluarea arata ca riscul a scazut, putem sa luam o masura de sistare. Daca riscul mai exista, masurile pot fi prelungite. Stim si ne cerem scuze ca aceasta masura va produce, poate, unele nemultumiri sau disconfort, dar consider ca in acest moment sunt masuri necesare pentru prevenire. Speram ca o sa avem intelegerea tururor celor care sunt implicati", a punctat Raed Arafat.

Raed Arafat recomanda romanilor aflati in strainatate sa evite deplasarea in tara daca vin din zone in care au fost semnalate infectari cu coronavirus. 

Masurile vin dupa ce sambata au fost confirmate in Romania patru noi cazuri de infectare cu coronavirus, unul dintre ele chiar in Bucuresti. La ora difuzarii acestei stiri, in Romania au fost confirmate 13 cazuri de infectare cu COVID-19; patru dintre pacienti au fost deja testati negativ. 

Taguri Coronavirus Covid-19

Articole recomandate

Citeste si despre