Infectia cu COVID in ultimul trimestru creste riscul de nastere prematura de pana la sapte ori

/ / Modificat: 2022-09-18
Infectia cu COVID in ultimul trimestru creste riscul de nastere prematura de pana la sapte ori

Până în prezent, studiile privind sarcina și infecția cu Covid au fost oarecum limitate, majoritatea de mici dimensiuni și limitate la pacienți spitalizați, dar acest studiu efectuat pe 5.000 de femei însărcinate face mai multă lumină asupra efectelor coronavirusului asupra sarcinii în fiecare trimestru.

Oamenii de știință de la Maccabi Healthcare Services din Tel Aviv, Israel, au urmărit 2.753 de femei care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 în orice etapă a sarcinii și le-au comparat cu același număr de femei însărcinate neinfectate pentru a evalua riscul de naștere prematură.

Studiul a fost realizat în perioada februarie 2020 - iulie 202 si publicat în revista științifică PLOS One, concluzionează că infecția cu Covid la sfârșitul sarcinii este asociată cu un risc crescut de naștere prematură, de până la șapte ori mai mare în ultimele săptămâni. Cu alte cuvinte, cu cât este mai târziu în sarcină, cu atât riscul este mai mare.

Cu cât sarcina este mai târzie, cu atât riscul este mai mare

Dintre femeile infectate, 17,4% au contractat Covid-19 în timpul primului trimestru, 34,2% în timpul celui de-al doilea trimestru și 48,4% în timpul celui de-al treilea trimestru.

În timp ce infecțiile din primul și al doilea trimestru nu au fost asociate cu nașterea înainte de 37 de săptămâni (reamintim că după 37 de săptămâni este vorba de o naștere la termen), infecțiile apărute în timpul celui de-al treilea trimestru au prezentat un risc crescut de naștere prematură.

În timpul primelor șase luni (aproximativ 27 de săptămâni de sarcină), infectia cu Covid-19 nu a fost legată de un risc crescut de naștere prematură.

Femeile care au fost infectate în ultimele trei luni, începând cu săptămâna 28, au fost de peste două ori mai predispuse să aibă o naștere prematură decât cele care nu au fost testate pozitiv.

Iar Covid-19 după 34 de săptămâni a fost legat de un risc de șapte ori mai mare, indiferent de gravitatea infecției. Cercetătorii nu au ținut cont de statutul de vaccinare al femeilor.

De asemenea, cercetatorii au putut observa că a existat o rată mai mică de rupere a apei înainte de începerea travaliului la femeile infectate (39,1%) față de femeile neinfectate (58,3%), iar proporțiile de cezariene și de pierderi de nou-născuți au fost similare în ambele grupuri.

"Rezultatele sunt încurajatoare și liniștitoare, deoarece infecția cu COVID-19 în timpul sarcinii nu este asociată cu niciun tip de pierdere a sarcinii. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că grupul de cercetare a testat variantele pre-Delta ale COVID și nu se referă la varianta dominantă în prezent, care este Omicron. Continuăm să desfășurăm cercetări pentru a oferi date și cunoștințe din lumea reală publicului și factorilor de decizie", a declarat Dr. Tal Patalon, director al Kahn-Sagol-Maccabi (KSM), centrul de cercetare și inovare al Maccabi Healthcare Services din Israel.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Covid-19

Articole recomandate

Citeste si despre