Primul copil nascut in refugiu de o mama din Ucraina. Tanara a intrat in travaliu in tabara de la hotelul lui Stefan Mandachi

/ / Modificat: 2022-03-04
Primul copil nascut in refugiu de o mama din Ucraina. Tanara a intrat in travaliu in tabara de la hotelul lui Stefan Mandachi

Joi s-a nascut in Romania primul copil dintr-o mama ucraineanca fugita dincoace de granita cu Ucraina, din calea razboiului. Femeia a intrat in travaliu in zori si a fost transportata la spital cu o ambulanta. Alaturi de ea a fost in permanenta o voluntara, Dora, ucraineanca si ea, dar stabilita in Suceava.

„Omul zilei, voluntarul DORA (...) a asistat, ajutat, sustinut, sprijinit o tanara refugiata, care era foarte panicata, fiind la prima nastere. I s-a rupt apa in «tabara de refugiati» de la hotel. La ora 05:35 a auzit tipete in salonul mare, pe o saltea «naste, naste!». A lasat totul, a sunat ambulanta si a mers la spital de urgenta. Dora a calmat-o si a intrat in sala de operatii cu ea, a tradus în ucraineana tot pentru ea (...). Ma gandesc ce-ar fi simtit viitoarea mamica fara ea, fara sa inteleaga un cuvant din ce-ar fi zis medicii”, a postat pe Facebook Stefan Mandachi, om de afaceri din Suceava care si-a pus hotelul in slujba refugiatilor ucraineni.

Stefan Mandachi s-a oferit sa o boteze pe micuta

Tanara mamica, in varsta de doar 17 ani, venita din zona cernauti, a dat nastere prin cezariana, din cauza unor complicatii. Fetita venita pe lume a avut 2,7 kg si a primit scor APGAR 9. Cele doua vor ramane cateva zile in spital, iar la externare vor locui intr-un apartament sau o casa puse la dispozitie tot de Stefan Mandachi, daca va dori sa ramana in Romania inca o vreme.

„Stiu ca dimineata trebuia sa plece spre Polonia, asa ca nu-s sigur ce-o vrea sa faca. O botez daca vrea, cu cea mai mare placere”, a subliniat Stefan Mandachi, precizand ca Tatiana a venit in Romania impreuna cu mai multe matusi.

In Ucraina, 17 copii au fost ucisi si 30 raniti in urma atacurilor armate asupra civililor, intre 24 febrarie si 3 martie, potrivit UNICEF; aceste cazuri au fost contabilizate, dar in realitate e foarte posibil ca numarul sa fie mult mai mare. Altii se adapostesc prin subsoluri si au parte de o copilarie pe care nu o vor uita niciodata si care isi va pune amprenta asupra lor pentru toata viata. „Consecintele vor fi tragice”, avertizeaza UNICEF.

FOTO: Pixabay

Articole recomandate

Citeste si despre