Masca sanitara, distantare fizica si panouri despartitoare, obligatorii la clasele 0-IV

/ / Modificat: 2020-08-20
Masca sanitara, distantare fizica si panouri despartitoare, obligatorii la clasele 0-IV

Elevii din invatamantul primar vor fi prezenti zilnic la cursuri dupa inceperea anului scolar 2020-2021, daca acest lucru va fi permis de contextul epidemiologic in pandemia COVID-19. Asa se stabileste prin proiectul de ordin de ministru pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, privind normele de desfasurare a cursurilor incepand cu data de 14 septembrie.

Ministerul Sanatatii a elaborat trei scenarii posibile pentru oranizarea activitatii in scoli, in functie de gradul de risc de infectare cu SARS-CoV-2. Riscul poate fi redus, mediu sau major, in functie de rata incidentei cumulate a coronavirusului (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la 1000 de locuitori). Scenariile se pot schimba pe parcursul anului scolar, in functie de evoluta ratei de incidenta cumulate sau in functie de situatia epidemiologica din fiecare unitate scolara in parte.

Scenariul verde se aplica atunci cand rata incidentei este sub 1/1000 de locuitori, Scenariul galben este valabil pentru o rata a incidentei cuprinsa intre 1-3/1000 de locuitori, iar Scenariul rosu intra in functiune daca rata incidentei cumulate depaseste limita de alerta de 3/1000 de locuitori.

Scenariul verde si scenariul galben sunt identice 

In primele doua scenarii, toti elevii din clasa pregatitoare si din clasele I-IV vor merge la scoala cinci zile pe saptamana, dupa reguli clar stabilite, menite sa le asigure siguranta si sa previna raspandirea coronavirusului. Elevii vor fi obligati sa poarte masti sanitare si vor trebui sa pastreze intre ei distanta de 1 metru atat in sala de curs, cat si in pauze, pe holurile unitatii. Pentru salile de curs in care nu este posibila distantarea fizica, se vor monta panouri de plexiglas pe banci.

Cadrele didactice vor fi, de asemenea, obligate sa poarte masca sanitara si sa supravegheze elevii pentru ca acestia sa respecte normele de siguranta.

Norme de functionare a invatamantului primar in scenariile verde si galben

  • Numarul de copii care merg la scoala in acelasi timp: 100% 
  • Numar de zile la scoala / saptamana: 5
  • Ore online ca alternativa la invatamantul fata in fata: 0
  • Intrarea si iesirea in spatiul scolar: Intrarea esalonata la intervale orare stabilite in functie de zone sau de cladiri. Intrarea prin mai multe usi de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare in interiorul scolii si de parasire a scolii. Pastrarea distantei de 1 m intre copii.
  • Triaj si evaluarea starii de sanatate: Triaj zilnic acasa. Evaluarea starii de sanatate la prima ora de curs.
  • Prezenta persoanelor terte in spatiul scolar: Interzisa. 
  • Distantare fizica (1 m): in sala de clasa, asigurarea unei distantari de minimum 1 metru intre elevi sau separarea cu plexiglas in situatia in care asigurarea distantei de 1 metru nu este posibila. in pauze trebuie mentinuta distanta fizica de 1 m intre elevi
  • Purtare masca: Purtarea mastii de protectie este obligatorie atat pentru elevi, cat si pentru intregul personal pe toata perioada atunci cand se afla in interiorul unitatii de invatamant
  • Igiena mainilor: Foarte frecventa. Se asigura sapun, prosoape de hartie si apa curenta, dezinfectat pe baza de alcool.
  • Utilizarea infrastructurii si a salilor de clasa: Dezinfectare si aerisire frecventa. Exista o sala speciala pentru izolarea copiilor care prezinta simptome pe durata programului, pana la sosirea parintilor. 
  • Utilizarea diverselor materiale in spatiul scolar: Dezinfectare zilnica. Repartizarea individuala, pe cat posibil. Fara jucarii de acasa. Interzis schimbul de obiecte personale.
  • Activitati sportive: Doar anumite jocuri sportive, exclusiv in aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activitati care implica schimbul de obiecte.
  • Activitati de grup (intalniri, serbari si altele): Vor fi eliminate activitati care implica formarea unor grupuri care duc la reducerea distantei intre copii.

Scenariul rosu suspenda cursurile in invatamantul primar

In scenariul rosu, cu risc major de transmitere a COVID-19, activitatea scolilor poate fi suspendata prin hotararea CJSU/CMBSU, in functie de nivelul de transmitere comunitara, de numarul de cazuri existente in unitatile de invatamant si de alte criterii de risc; activitatea se va desfasura exclusiv online.

De asemenea, activarea scenariului rosu poate fi decisa la nivel de unitate de invatamant, in cazul in care se formeaza un focar de infectie, dar si la nivelul acelor clase in care apar cazuri de coronavirus.

Norme de functionare a invatamantului primar in scenariul rosu

  • Numarul de copii care merg la scoala in acelasi timp: 0%
  • Numar de zile la scoala / saptamana: 0
  • Ore online ca alternativa la invatamantul fata in fata: DA
  • Intrarea si iesirea in spatiul scolar: Suspendata.
  • Triaj si evaluarea starii de sanatate: Nu este cazul.
  • Prezenta persoanelor terte in spatiul scolar: Suspendata.
  • Distantare fizica (1 m): Nu este cazul.
  • Purtare masca: Nu este cazul.
  • Igiena mainilor: Foarte frecventa.
  • Utilizarea infrastructurii si a salilor de clasa: Suspendata.
  • Utilizarea diverselor materiale in spatiul scolar: Utilizarea metodelor de predare online.
  • Activitati sportive: Suspendate.
  • Activitati de grup (intalniri, serbari si altele): Organizarea activitatilor de grup online.

Parintii fac triaj observational si dau declaratie pe proprie raspundere

Triajul epidemiologic se va realiza in prima zi de scoala si la inceputul orelor de curs. La inceputul anului scolar, elevii vor prezenta si o declaratie pe proprie raspundere semnata de parinti (DESCARCA FORMULAR), care va atesta faptul ca in ultimele 14 zile copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios, posibil COVID-19, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 si nu a venit in contact cu persoane testate pozitiv. Totodata, parintii isi iau angajamentul ca nu vor aduce copilul in colectivitate in vreuna dintre situatiile descrise.

Declaratia conditioneaza primirea copilului in colectivitate si va fi prezentata de parinti atat la inceputul anului scolar, cat si dupa o perioada de absenta, dupa vacante, ori dupa o eventuala suspendare a cursurilor in clasa sau in unitatea de invatamant respectiva, cauzata de pericolul de contaminare cu SARS-CoV-2.

In cazul in care copilul absenteaza de la scoala din motive medicale, la revenirea in colectivitate parintii vor trebui sa prezinte o adeverinta medicala care sa precizeze diagnosticul.

Parintii vor face zilnic triajul epidemiologic observational, la domiciliu, masurand temperatura corporala si apreciind starea de sanatate a copilului. Daca vor constata temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi) sau alte boli infecto-contagioase nu vor duce copilul la cursuri.

Taguri Covid-19 An scolar 2020-2021 Ministerul sanatatii

Articole recomandate

Citeste si despre