Proiect Ministerul Sanatatii: In toaletele din scoli se va folosi doar sapun lichid si vor fi puse afise care vor semnala daca apa este potabila

/ / Modificat: 2024-05-22
Proiect Ministerul Sanatatii: In toaletele din scoli se va folosi doar sapun lichid si vor fi puse afise care vor semnala daca apa este potabila

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor de igiena pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor. Potrivit documentului, toaletele din scoli, laboratoarele si atelierele sa fie dotate doar cu sapun lichid, nu si sapun solid, cum este mentionat in normele actuale, precum si cu prosoape de hartie sau dispozitiv electric de uscare a mainilor.

„(3). In vestibulul grupurilor sanitare, in ateliere scolare, in laboratoare (fizica, chimie, alimentatie publica din cadrul scolilor de profil), in antreul salilor de mese, precum si in vestibulul grupurilor sanitare din cadrul salilor de educatie fizica/salilor de gimnastica scolare se amenajeaza chiuvete – lavoare, cu sapun lichid si prosoape de hartie sau dispozitiv electric de uscare a mainilor.” , spune articolul 7, alin. 3 din proiectul actualizat pentru aprobarea Normelor de igiena pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor.

O alta modificare este legata de calitatea apei si afisarea unor mesaje la loc vizibil pentru elevi, astfel incat acestia sa stie daca apa este sau nu potabila:

„In cazul in care nu se poate asigura alimentarea cu apa potabila in regim permanent sau sursa de apa este necorespunzatoare, pana la asigurarea apei potabile conforme din punct de vedere al calitatii in concordanta cu termenele prevazute in programele de conformare, se accepta temporar utilizarea de recipiente – dozatoare de apa potabila, prevazute cu pahare de unica folosinta, cu obligativitatea de a face dovada contractarii acestui serviciu printr-o unitate de profil. Este obligatoriu ca furnizorul de apa potabila imbuteliata pentru dozatoare sa puna la dispozitia unitatii de invatamant, la fiecare aprovizionare realizata, o copie a celui mai recent buletin de analiza pentru apa furnizata.

Pentru spalarea mainilor, pana la asigurarea apei potabile conforme din punct de vedere al calitatii in concordanta cu termenele prevazute in programele de conformare, se vor amenaja temporar spalatoare provizorii, formate din bazin cu robinet, cu o capacitate de 5-10 litri, sau rezervor de capacitate mare, din care se distribuie apa catre spalatoare, aprovizionat cu apa potabila de catre producator autorizat si chiuveta cu scurgere la fosa vidanjabila. Rezervoarele se vor igieniza saptamanal, in afara programului scolar. Concomitent, se vor asigura dispensere pentru dezinfectia mainilor. Daca apa din sursa proprie (fantana sau put forat) este conforma cu parametrii bacteriologici, dar neconforma cu parametrii chimici si/sau indicatori, aceasta poate fi folosita pentru spalat pe maini si igienizarea unitatii. Se vor afisa la loc vizibil in vecinatatea chiuvetelor pentru elevi, inscrisuri, dupa caz: “Apa este buna de baut” sau “Apa nu este buna de baut si se va folosi doar pentru spalat pe maini”.”, se arata in articolul 7, alin. 6 din proiect, conform Edupedu.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministerul sanatatii Scoli Igiena

Articole recomandate

Citeste si despre