Marturia unui medic care a operat un copil infecatat cu COVID: "Simteam ca ma sufoc"

/ / Modificat: 2020-04-21
Marturia unui medic care a operat un copil infecatat cu COVID:

O echipa de medici din Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Constanta a efectuat prima interventie chirurgicala asupra unui pacient infectat cu COVID-19. 

Medicii au operat o fetita in varsta de sapte ani, care a ajuns la spital cu dureri abdominale. Dupa investigatii, micuta a fost diagnosticata cu apendicita acuta gangrenoasa perforata.

"As minti daca as spune ca nu m-am temut"

Unul dintre doctorii care au paricipat la interventie a povestit cum s-a ridicat de la masa, unde era cu familia, si a plecat la spital pentru a salva viata copilei, dar si cum a decurs operatia de 40 de minute, apoi dezinfectarea, care a durat alte 40 de minute.

"In momentul in care am fost sunat de conducerea spitalului, ma pregateam sa iau pranzul cu familia. I-am spus sotiei sa nu ma mai astepte, i-am spus ca voi opera un copil infectat cu COVID-19. A inceput sa planga. As minti daca as spune ca nu m-am temut. S-a intamplat totul pe repede inainte, nu ne-am gandit decat ca trebuie sa salvam viata copilului," a spus chirurgul pediatru Florin Daniel Enache, potrivit Digi 24.

"Simteam ca ma sufoc"

Acesta a precizat ca cel mai greu a fost sa opereze imbracat in combinezon impermeabil in care transpiri foarte tare.

"Pe langa echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de manusi, 3 randuri de halate sterile, cate doua masti, papuci de sala, cate doua randuri de sosoni sterili si unii dintre cei din echipa au simtit nevoia sa se protejeze suplimentar si pe langa acesti sosoni, si-au acoperit picioarele si cu saci din plastic.

Nu puteam sa respir, transpiram din toti porii, mainile imi transpirau si erau foarte reci, nu imi mai simteam degetele. Am fost nevoit sa iau o pauza de cateva secunde pentru ca nu mai puteam sa suturez operatia. Interventia a durat 40 de minute si am luat pauze de cateva secunde la fiecare 10 minute pentru ca simteam ca ma sufoc," a adaugat medicul.

Acesta a mai povestit ca dupa interventie, primul lucru pe care l-a facut a fost sa se dezinfecteze.

"M-am spalat si dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cat a durat operatia. Pare exagerat dar asa am fost sfatuiti sa facem. M-am imbracat apoi cu echipament curat si mi-am sunat familia. M-am gandit initial sa nu merg acasa, dar dupa discutiile cu specialistii care s-au asigurat ca ne luam toate masurile de siguranta in timpul interventiei, am hotarat sa merg acasa. Copiii mei ma asteptau cu nerabdare. De fiecare data cand intru pe usa, ma spal si ma dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi ii iau in brate," a mai spus medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medic Apendicita

Articole recomandate

Citeste si despre