La fiecare 16 secunde, un copil se naste fara viata, potrivit estimarilor ONU

/ / Modificat: 2020-10-08
La fiecare 16 secunde, un copil se naste fara viata, potrivit estimarilor ONU

Aproape  doua milioane de copii se nasc fara viata in fiecare an, adica unul la fiecare 16 secunde, potrivit primelor estimari comune referitoare la copiii nascuti morti, publicate de UNICEF, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Grupul Bancii Mondiale si Divizia Populatie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU. 

unicef

Marea majoritate a cazurilor de copii nascuti morti, 84%, se inregistreaza in tarile cu venituri mici si in cele cu venituri medii inferioare, potrivit noului raport, A Neglected Tragedy: The Global Burden of Stillbirths [O tragedie neglijata: povara reprezentata la nivel global de copiii nascuti morti]. in 2019, 3 din 4 cazuri de nascuti-morti au fost raportate in Africa Subsahariana sau in Asia de Sud. Un copil nascut mort este definit in cadrul raportului drept un copil care se naste fara semne vitale, la cel putin 28 de saptamani de sarcina. 

„Pierderea unui copil la nastere sau in timpul sarcinii reprezinta o tragedie devastatoare pentru familie, indurata adesea in tacere si mult prea frecventa la nivel mondial”, a declarat Henrietta Fore,Director executiv al UNICEF. 

„La fiecare 16 secunde, undeva in lume, o mama va trai tragedia de nedescris a nasterii unui copil fara viata. Dincolo de pierderea unei vieti, consecintele psihologice si financiare asupra femeilor, familiilor si societatilor sunt enorme si de durata. Pentru multe dintre aceste mame, lucrurile ar putea sta altfel. Majoritatea cazurilor de copii nascuti morti ar fi putut fi prevenite printr-o monitorizare de calitate, ingrijiri prenatale adecvate si personal calificat la nastere”.

Pandemia de coronavirus efecte negative asupra natalitatii

Raportul avertizeaza cu privire la faptul ca pandemia de COVID-19 ar putea duce la cresterea numarului de copii nascuti morti la nivel global. O reducere cu 50% a serviciilor medicale din cauza pandemiei ar putea rezulta in aproape 200.000 de noi cazuri de nascuti-morti intr-un interval de 12 luni in 117 tari cu venituri mici si medii. Aceasta inseamna o crestere de 11,1% a numarului de copii nascuti morti. Potrivit modelarii realizate pentru raport de catre cercetatorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 13 tari s-ar putea confrunta cu o crestere de minim 20% a numarului de nascuti-morti in decursul unei perioade de 12 luni.  

Majoritatea cazurilor de copii nascuti morti sunt cauzate de calitatea scazuta a ingrijirilor in timpul sarcinii si la nastere. Conform raportului, lipsa investitiilor in servicii prenatale si intranatale si in dezvoltarea personalului reprezentat de asistenti medicali si moase constituie o provocare cheie.  

Peste 40% dintre decesele bebelusilor survin in timpul travaliului, o pierdere ce ar putea fi evitata prin accesul la personal medical calificat in timpul nasterii si la servicii obstetrice de urgenta acordate la momentul oportun. Aproximativ jumatate dintre cazurile de copii nascuti morti din Africa Subsahariana si Asia Centrala si de Sud se inregistreaza in timpul travaliului, comparativ cu 6% in Europa, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda. 

In Romania, rata copiilor nascuti morti (numarul de copii nascuti morti la 1.000 de nasteri) a fost de 3,2 in 2019 (un total de 604 copii nascuti morti in 2019), in scadere de la 4,1 in 2010 (888 de copii nascuti morti) si 6,7 in 2000 (1.464 de nascuti morti), reducerea in ultimele doua decenii fiind de 52%.

Chiar si inainte ca pandemia sa produca intreruperi importante la nivelul serviciilor de sanatate, putine femei din tarile cu venituri mici si medii beneficiau de ingrijiri prompte si de calitate pentru prevenirea nasterii unui copil mort. Jumatate dintre cele 117 tari analizate in cadrul raportului au o rata de acoperire ce variaza de la un minim de sub 2% pana la un maxim de doar 50% in cazul a opt interventii importante pentru sanatatea mamei, precum cezariana, prevenirea malariei, gestionarea starilor hipertensive in timpul sarcinii si detectarea si tratarea sifilisului.

Se estimeaza ca mai putin de jumatate dintre femeile insarcinate care au nevoie de asistenta pentru nasterea vaginala - o interventie critica pentru prevenirea decesului copilului in timpul travaliului - beneficiaza de astfel de servicii.

Drept urmare, in ciuda imbunatatirilor realizate la nivelul serviciilor medicale in directia prevenirii sau a tratarii cauzelor de deces infantil, progresele inregistrate in privinta reducerii procentului de copii nascuti morti sunt lente. Intre 2000 si 2019, rata anuala de reducere a procentului de copii nascuti morti a fost de doar 2,3%, comparativ cu o scadere de 2,9% a mortalitatii neonatale si de 4,3% a mortalitatii in randul copiilor in varsta de 1–59 de luni. Cu toate acestea, se pot obtine progrese prin politici, programe si investitii solide.  

Mii de parinti traiesc tristetea pierderii unui copil 

„Venirea pe lume a unui copil ar trebui sa fie un moment de mare bucurie, insa, zilnic, mii de parinti traiesc tristetea insuportabila provocata de nasterea unui copil fara viata”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Tragedia nasterii unui copil mort arata cat de vitale sunt consolidarea si continuarea serviciilor medicale esentiale si cat de critica este cresterea investitiilor in asistenti medicali si moase”.  

Raportul precizeaza de asemenea faptul ca problema copiilor nascuti morti nu reprezinta o provocare doar pentru tarile sarace. In 2019, 39 de tari cu venituri ridicate au inregistrat un numar mai mare de nascuti-morti decat de decese neonatale, iar 15 tari au avut un numar mai mare de copii nascuti morti decat de decese infantile. Nivelul de educatie al mamei este unul dintre principalii determinanti ai inechitatii in statele cu venituri ridicate. 

Atat in tarile cu venituri mici, cat si in cele cu venituri ridicate, se inregistreaza un procent mai mare de copii nascuti morti in mediul rural decat in mediul urban. Statutul socioeconomic este de asemenea corelat cu o incidenta mai ridicata a cazurilor de copii nascuti morti. De exemplu, in Nepal, rata este cu 40%-60% mai mare in randul femeilor din castele minoritare decat in cazul femeilor din castele superioare.

Minoritatile etnice din tarile cu venituri ridicate, in mod special, nu au intotdeauna acces la suficiente servicii medicale de calitate. Potrivit raportului, s-a observat ca, de exemplu,  populatia inuita din Canada inregistreaza un procent al copiilor nascuti morti aproape de trei ori mai mare decat restul Canadei, iar femeile afro-americane din Statele Unite ale Americii prezinta un risc de nastere a unui copil mort aproape de doua ori mai mare decat in cazul femeilor caucaziene.

„COVID-19 a declansat o criza sanitara secundara devastatoare pentru femei, copii si adolescenti in urma intreruperii unor servicii medicale vitale”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sanatate, nutritie si populatie in cadrul Bancii Mondiale si director al Mecanismului de finantare mondiala pentru femei, copii si adolescenti.

„Femeile insarcinate au nevoie de acces continuu la ingrijiri de calitate, pe intreaga durata a sarcinii si in timpul nasterii. Sprijinim tarile pentru a-si consolida sistemele de sanatate in vederea prevenirii cazurilor de copii nascuti morti si a asigurarii ca fiecare femeie insarcinata are acces la servicii medicale de calitate”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre