Dulciurile din cauza carora mai multi copii au ajuns la spital. Semnal de alarma tras de medici

/ / Modificat: 2023-01-25
Dulciurile din cauza carora mai multi copii au ajuns la spital. Semnal de alarma tras de medici

Mai bine de 20 de copii din Indonezia au ajuns la spital, din cauza unei provocari devenite virale pe TikTok. Specialistii ii avertizeaza pe oameni sa nu consume azot lichid, dupa ce tot mai multi copii si adolescenti au facut provocarea de pe internet. „Respiratia dragonului” reprezinta niste bomboane colorate care pot fi cumparate de oriunde si care, in urma unei reactii chimice, se transforma in azot lichid.

Copiii care le-au consumat au suferit arsuri pe piele, dureri de stomac, toxiinfectii alimentare si complicatii, potrivit Ministerului Sanatatii din Indonezia. Autoritatile au atras atentia parintilor si profesorilor asupra pericolului pe care il prezinta aceste dulciuri.

Practica prin care bomboanele inofensive devin un pericol

Bomboanele in sine sunt inofensive, insa ele sunt scufundate in azot lichid, pentru a crea acei vapori, denumiti „respiratia dragonului”. Zeci de copii si adolescenti au consumat bomboanele dupa ce au fost introduse in azot lichid si s-au filmat expirand aburi. 25 de copii care au mancat astfel de dulciuri au ajuns la spital cu complicatii, au transmis autoritatile din Indonezia.

Utilizarea azotului lichid in bucatarie nu este o practica neobisnuita. Este folosita in multe bucatarii de restaurante, pentru a crea un efect sofisticat atunci cand sunt servite anumite preparate. Azotul lichid este incolor, inodor si se foloseste si pentru a congela produse medicale. Totusi, este nevoie de atentie, pentru ca atunci cand se inhaleaza o cantitate mare de azot lichid, acesta poate deveni periculos, provocand arsuri si dificultati de respiratie.

Primele imbolnaviri din cauza acestui trend viral au fost raportate in vara anului trecut. In lunile noiembrie si decembrie, au aparut si alte cazuri. Cea mai mica victima a fost un baietel de 4 ani, care a ajuns la spital cu dureri severe de stomac. Medicii atrag atentia ca produsele alimentare sau bauturile care contin azot lichid pot fi extrem de periculoase pentru ca irita stomacul si provoaca arsuri la nivelul gurii si al esofagului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dulciuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre