Concediu obligatoriu pentru tati, dupa nasterea copilului

/ / Modificat: 2022-08-09
Concediu obligatoriu pentru tati, dupa nasterea copilului

O noua directiva europeana care isi propune sa vina in sprijinul tinerilor parinti, aduce schimbari importante in legislatiile din toate tarile blocului comunitar, printre care si Romania. Comisia Europeana a impus o serie de masuri care sa contribuie la armonizarea vietii de familie cu profesia, iar una dintre ele ii vizeaza pe tatici.

Norma impusa de UE prevede ca barbatii sa isi ia, obligatoriu, doua luni de concediu parental in primii doi ani de viata ai copilului, pentru a crea „o legatura timpurie intre tati si copii”. Daca pana acum tatal avea dreptul la o luna de concediu in primii doi ani de viata ai copilului, pe care insa nu era obligat prin lege sa o ia, putand sa o cedeze in favoarea mamei, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.

Scopul noii legi: repartizarea echitabila a responsabilitatilor intre parinti

Altfel spus, dupa ce norma europeana va fi transpusa intr-un proiect de lege, iar legea va fi adoptata in Parlament, tatii isi vor lua, obligatoriu, cele doua luni de concediu prevazute, in primii doi ani de viata ai copilului. Este valabil si viceversa, in cazul in care tatii intra in concediu de crestere a copilului, mama va fi obligata sa isi ia cele doua luni de concediu pana cand se termina concediul de crestere a copilului luat de tata. Masura a fost gandita „pentru a incuraja o repartizare mai echitabila a responsabilitatilor de ingrijire intre femei si barbati si pentru a permite crearea timpurie a unei legaturi intre tati si copii”, se arata in textul directivei.

Aceeasi directiva presupune si alte masuri menite sa vina in sprijinul parintilor. Astfel, cei care au copii cu varsta de pana la opt ani vor putea cere program de lucru flexibil sau redus de la angajator, pentru a se putea ocupa de copii. „Statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusa unor limitari rezonabile”, se arata in document.

Concediu de ingrijitor pentru alte rude care au grija de copil

O alta noutate este ca bunicii, unchii, matusile sau orice rude care se implica in ingrijirea copiilor ar putea sa isi ia concediu de „ingrijitor”, pentru a putea ajuta la ingrijirea copilului mic. In acest sens, legislatia trebuie adaptata si este nevoie de reglementari specifice, astfel incat rudele care opteaza pentru acest tip de concediu sa poata dovedi ca se implica, intr-adevar, in cresterea copilului. Va fi nevoie, cel mai probabil, de „prezentarea unor dovezi adecvate in conformitate cu dreptul intern sau practicile internationale”, se precizeaza in document.

Proiectul de lege care prevede aceste schimbari a trecut deja de comisiile de specialitate din Senat, insa nu a primit votul senatorilor, din cauza ca nu s-a intocmit cvorumul necesar.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre