Ce este PROPOFOLUL, substanta cu care a fost anesteziat baietelul de 4 ani in cabinetul stomatologic

/ / Modificat: 2020-02-13
Ce este PROPOFOLUL, substanta cu care a fost anesteziat baietelul de 4 ani in cabinetul stomatologic

Ce este Propofolul, substanta din cauza careia a murit baietelul din Pitesti dupa anestezia de la stomatolog. Este aceeasi substanta din cauza careia si-a pierdut viata si starul Michael Jackson, scrie dcnews.ro. 

Propofolul este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale si se administreaza intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a inlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoaca o senzatie de euforie. 

Propofolul scade destul de mult tensiunea arteriala si incetineste respiratia, motiv pentru care pacientii care il primesc ar trebui sa fie atent monitorizati.

Propofolul este o substanta anestezica utilizata pe scara larga, dar mai ales in spitalele din SUA si a ridicat si inca ridica foarte multe semne de intrebare pacientilor care o cunosc sub numele de "medicamentul lui Michael Jackson."

Baietelul din Pitesti, victima acestei substante

Baietelul din Pitesti, in varsta de doar 4 ani, este una dintre victimele acestei substante ucigase. 

"In cabinetele stomatologice din Romania se foloseste pe scara larga anestezia generala intravenoasa cu propofol, fara sa existe autorizatie pentru aceasta procedura, si este "o practica", nu un fenomen punctual," a declarat ministrul Sanatatii in ceea ce priveste cazul acestui copil.

Medicamentul lui Michael Jackson 

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, din cauza unei intoxicatii grave cu Propofol, un anestezic pe care starul il folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului sau persoanl, Conrad Murray. Acesta a fost gasit vinovat de omucidere involuntara si a fost condamnat la patru ani de inchisoare.

De regula, pacientii carora le este administrata substanta se trezesc fara dureri de cap, nu isi amintesc prea multe, motiv pentru care Propofolul este supranumit "laptele amneziei" si in plus nu da stari de voma sau greata.

Istoricul Propofolului

Propofolul a aparut pe piata la sfarsitul anilor 1980, inlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit in majortiatea salilor de operatii. Aceasta lansare a reprezentat un mare pas in domeniul medical. Insa era pe punctul sa nu treacă testele de laborator, pentru ca o versiune anterioara provoca reactii alergice grave.

Insa John B. Glen, cel care l-a descoperit, nu a renuntat si l-a tot reinventat pana a ajuns la forma finala folosita si in ziua de azi. Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a inclus pe lista "medicamentelor esentiale."

Sursa: dcnews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anestezie Pitesti

Articole recomandate

Citeste si despre