Atentie cand mergeti cu copilul in parc! Boala rara si incurabila pe care o pot transmite capusele

/ / Modificat: 2022-05-03
Atentie cand mergeti cu copilul in parc! Boala rara si incurabila pe care o pot transmite capusele

Sezonul cald vine la pachet cu multa verdeata, parcuri pline de iarba si de prospetime, dar si cu pericole ascunse la tot pasul pe spatiul verde. Primavara apar, inevitabil, si capusele, care pot fi extrem de periculoase atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Administratia parcurilor nu stropeste intotdeauna spatiul verde cu substante impotriva insectelor, asa ca tot ce va ramane de facut este sa acordati atentie maxima atunci cand mergeti cu copilul in parc, mai ales daca il lasati sa se joace pe spatiul verde. Aceste insecte pot transmite infectii periculoase, chiar mortale in unele cazuri, asa ca este important sa stiti ce aveti de facut in cazul in care copilul este muscat de o capusa.

Despre bolile pe care le transmit capusele se vorbeste in fiecare sezon, iar printre cele mai cunoscute si mai comune se numara boala Lyme. Aceste insecte pot transmite insa si alte infectii, unele dintre ele chiar letale. Recent, un barbat a murit din cauza unui virus foarte rar, Powassan. Medicii sunt de parere ca barbatul a contactat infectia in urma unei muscaturi de capusa.

Virusul este, pe cat de rar, pe atat de periculos, iar infectia pe care o provoacă este adesea asimptomatica. Poate provoca insa probleme neurologice severe. In SUA, de exemplu, sunt raportate aproximativ 25 de cazuri anual, la nivel national.

Virusul Powassan afecteaza creierul si poate fi fatal. Acesta este extrem de rar, dar produce o infectie puternica si periculoasa, pentru care nu exista tratament, nici vaccin deocamdata. Specialistii in domeniul sanatatii atrag atentia ca virusul poate fi transmis de capuse si ii sfatuiesc pe oameni sa aiba grija si sa se fereasca de aceste insecte cat pot de bine. Virusul trece rapid de la insecta in sangele omului.

Simptomele infectiei pot aparea la o saptamana, pana la o luna de la muscatura de capusa. Printre acestea se numara febra, dureri de cap, varsaturi, slabiciune, confuzie, convulsii sau pierderea memoriei. Din pacate insa, in cazul multor persoane, infectia cu acest virus este asimptomatica, insa produce efecte neurologice grave. Infectia nu trece cu tratament obisnuit si poate fi fatala.

Cum ne ferim pe noi si pe copii de muscaturile de capusa

Desi virusul Powassan este extrem de rar, exista alte virusuri periculoase pe care capusele le pot transmite, prin urmare pericolul este cat se poate de real. In sezonul cald, este recomandat sa luati toate masurile pentru a va proteja de aceste insecte, atat pe voi cat si pe copii. Atunci cand mergeti la o plimbare in natura, purtati haine lungi, sosete si pantofi sport, astfel incat picioarele sa fie complet acoperite. Evitati zonele cu vegetatie inalta si nu lasati copiii sa se joace direct pe iarba, mai ales daca aceasta este mare.

Odata ajunsi acasa, puneti la spalat hainele pe care le-ati purtat, nu inainte de a le scutura bine, pentru a va asigura ca nu s-a prins nicio insecta de ele. Verificati cu atentie pielea copiilor, atunci cand le faceti baie, pentru a va asigura ca nu exista muscaturi sau insecte prinse in piele. De obicei, capusele raman infipte in piele dupa ce inteapa. Nu incercati in niciun caz sa indepartati singuri insecta, deoarece corpul acesteia se poate rupe in momentul in care incercati sa o scoateti din piele.

Daca observati ca micutul vostru sau voi ati fost muscati de o capusa, mergeti la camera de garda pentru ca aceasta sa fie indepartata. Medicii de acolo va vor indruma cu privire la ce aveti de facut mai departe, analize si, daca este cazul, tratament cu antibiotic. Evitati automedicatia si tratati problema cat se poate de serios, mai ales daca este vorba despre copii! 

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sezon capuse Muscatura capusa

Articole recomandate

Citeste si despre