Ar trebui sa-i lasam pe copiii nostri sa mearga desculti? Raspunsul surprinzator dat de specialisti

/ / Modificat: 2018-11-21
Ar trebui sa-i lasam pe copiii nostri sa mearga desculti? Raspunsul surprinzator dat de specialisti

Ar trebui sa-i lasam pe copiii nostri sa mearga desculti? Are avantaje sau poate aduce probleme? Exista controverse pe aceasta tema, dar expertii clarifica indoielile.

Activitatile si sarcinile de zi cu zi te forteaza sa te incalti pentru a proteja picioarele de eventualele pericole externe. Cu toate acestea, mersul descult in casa cat mai mult posibil va fi benefic pentru corp din mai multe motive.

Numarul mare de terminatii nervoase pe care le au picioarele va permite o tonifiere mai buna si relaxare dupa ce ai purtat incaltaminte mai multe ore, miscarile de eliberare imbunatatesc circulatia, relaxeaza muschii si chiar optimizeaza structura anatomica si procesele mecanice ale corpului.

Pe masura ce crestem, posibilitatea de a merge desculti scade. Prin urmare, ar trebui sa lasam copiii sa stea desculti ori de cate ori este posibil. Mai ales atunci cand sunt in stadiu incipient. De fapt, exista studii care sugereaza ca picioarele se dezvolta mai bine, daca micutii stau desculti.

Studiu: "Pedichiura preventiva: copii desculti egali cu copii mai inteligenti."

Isabel Gentil García, profesor la Facultatea de Fizioterapie si Pediatrie de la Universitatea Complutense din Madrid, a elaborat un studiu interesant intitulat "Pedichiura preventiva: copii desculti egali cu copii mai inteligenti."

Ea analizeaza importanta picioarelor copiilor in dezvoltarea lor. Unele dintre concluziile interesante ale acestui studiu, in urma teoriilor lui Piaget, (creatorul unei teorii asupra inteligentei), asigura asupra importantei miscarii timpurii a copilului pentru dezvoltarea intelectuala.

In acest fel, de la nastere la doi ani, miscarea corpului, precum si perceptia miscarilor joaca un rol fundamental, astfel incat copiii sa invete sa organizeze informatii senzoriale. Avand picioarele libere ii va ajuta sa gestioneze mediul si notiunea propriului trup in spatiu. Adica, picioarele goale actioneaza ca un receptor pentru o mai buna dezvoltare a inteligentei. Prin urmare, mai ales in prima etapa a vietii, inainte de a merge pe jos, nu este recomandat sa stea incaltati, cu exceptia protejarii impotriva frigului.

Odata ce copiii nostri incep sa mearga si sa isi intensifice activitatile, nevoia de a proteja picioarele va limita posibilitatea de a merge desculti. Cu toate acestea, este important sa retii ca, ori de cate ori mediul permite acest lucru, mersul pe jos descult va fi benefic la orice varsta a vietii. Prin urmare, atat copiii mai mari, cat si adultii, ar trebui sa mearga desculti acasa, chiar si pentru cateva minute pe zi, pentru a ajuta muschii si mobilitatea piciorului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers bebelus Bebelus picioare

Articole recomandate

Citeste si despre