Adio fotografii cu copii pe retelele de socializare. Tara europeana care vrea sa le interzica parintilor sa impartaseasca poze cu proprii copii

/ / Modificat: 2023-04-29
Adio fotografii cu copii pe retelele de socializare. Tara europeana care vrea sa le interzica parintilor sa impartaseasca poze cu proprii copii

Retelele de socializare reprezinta unul dintre cele mai puternice si mai utile instrumente de astazi, ajutandu-ne sa gasim si sa impartasim informatii, precum si sa ramanem in contact cu oamenii pe care ii iubim si la care tinem. Cu toate acestea, la fel ca multe alte lucruri, ele au si riscurile lor: tot ceea ce postam pe ele poate fi folosit in mod abuziv de alte persoane.

Un exemplu in acest sens sunt fotografiile copiilor nostri, un lucru pe care multi dintre noi, parintii, il impartasim adesea pe retelele noastre de socializare. In ultimii ani, aceasta actiune a atras atentia datorita riscului pe care il reprezinta si au existat chiar initiative de sensibilizare a parintilor care impartasesc frecvent fotografii ale copiilor lor pe internet.

Franta le interzice parintilor sa mai posteze poze cu copiii

Franta doreste sa faca un pas mai departe si a introdus recent un proiect de lege care interzice parintilor sa posteze si sa partajeze fotografii ale copiilor lor pe internet.

Potrivit Le Monde, in urma cu cateva saptamani, Adunarea Nationala a Frantei a adoptat un proiect de lege menit sa protejeze dreptul la imagine al copiilor, in special in ceea ce priveste fotografiile impartasite de parinti pe internet. Aceasta practica se numeste supraexpunere filiala si este cunoscuta in limba engleza sub numele de sharenting (un termen care a fost folosit si in Franta), un anglicism care provine de la share si parenting, care consta in documentarea vietii minorilor pe diferite platforme digitale.

Se estimeaza ca, in medie, peste 1.000 de fotografii ale copiilor nostri circula pe retelele de socializare inainte de varsta de cinci ani in cazul parintilor care practica sharentingul. Potrivit parlamentarilor, 1.300 de fotografii circula pe internet inainte de varsta de 13 ani, pe langa faptul ca mentioneaza ca "50% dintre fotografiile care sunt schimbate in forumurile de pornografie infantila au fost publicate initial de parinti pe retelele lor de socializare".

Proiectul de lege prezentat de deputatul Bruno Studer a fost aprobat in unanimitate in Adunarea Nationala, asa ca acum trebuie sa treaca la Senat si, daca va fi aprobat, la presedinte.

In ce consta acest proiect de lege?

Intr-un interviu pentru Le Monde, parlamentarul explica faptul ca obiectivul principal al acestei legi este de a proteja viata privata si demnitatea minorilor:

"Primele doua articole vizeaza stabilirea protectiei vietii private ca una dintre responsabilitatile parintilor in calitate de titulari ai autoritatii parintesti, pentru care, evident, trebuie sa implice copilul", explica el.

"In cazurile cele mai extreme, se prevede ca judecatorul de familie poate, daca este necesar, sa faca o delegare partiala fortata a autoritatii parintesti pentru cazul specific al unui exercitiu al dreptului la imagine.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Postari retele socializare Retele socializare

Articole recomandate

Citeste si despre