TikTok si adolescentii. Ce trebuie sa stie parintii

/ / Modificat: 2022-04-03
TikTok si adolescentii. Ce trebuie sa stie parintii

Este aproape imposibil sa nu fi auzit de aplicatia TikTok, mai ales daca esti parintele unui adolescent. Aplicatia este folosita frecvent de adolescenti. Insa, ca orice retea de socializare, TikTok poate fi periculoasa pentru acestia. Iata ce trebuie sa stii, in calitate de parinte, despre TikTok. 

Ce este TikTok

TikTok este o platforma in care persoanele posteaza videoclipuri scurte si captivante. Acestea sunt deosebit de populare in randul adolescentilor. Insa, desi pe TikTok se poate gasi si continut de calitate, educativ, exista si foarte mult continut daunator, mai ales copiilor si adolescentilor. 

Cine poate folosi TikTok?

Aplicatia TikTok poate fi folosite de orice adolescent care are peste 13 ani. Exista insa foarte multi copii care au TikTok de la varste mult mai mici, dar care declara ca au peste 13 ani pentru a-si putea crea un cont (asa cum se intampla si in cazul Facebook sau Instagram).

Din fericire, in cazul telefoanelor care functioneaza cu Android si iOS sau Android, parintii pot bloca sau restrictiona accesul la aplicatie prin functia de control parental. 

Insa, cu toate setarile posibile, copiii tot au acces la internet cand sunt la scoala, de pe telefoanele colegilor, sau chiar de pe calculator. Oricat ai vrea nu poti rupe total copilul de TikTok sau alte retele de socializare, insa il poti invata cum sa foloseasca aceste aplicatii in siguranta.

Adolescentii se afla intr-o faza dificila a vietii, in care au acces la ideile adultilor, dar nu au experienta necesara pentru a lua cele mai bune decizii sau de a intelege ce trebuie sa faca cu acele informatii. Treaba parintilor este sa le ofere spatiu pentru a dobandi experienta, pastrand in acelasi timp liniile de comunicare deschise, astfel incat adolescentii sa stie ca pot apela oricand la parinti pentru orice problema sau informatie.

Prin urmare, cea mai importanta discutie pe care parintii trebuie sa o aiba cu adolescentii este despre folosirea corecta a telefonului si, implicit, a internetului. De exemplu orice adolescent trebuie sa stie ca nu este politicos sa foloseasca telefonul in timpul orelor de curs. De asemenea, este important ca acestia sa aiba un program bine stabilit in care pot utiliza internetul si sa stie ca noaptea trebuie sa se odihneasca nu sa stea pe telefon.

Pe de alta parte, adultii pot petrece timp impreuna cu adolescentul uitandu-se impreuna pe TikTok in timp ce calatoresc, intr-o seara linistita in care acesta nu are teme sau in zilele de weekend.

Ce face ca TikTok sa fie atat de popular?

TikTok este popular printre adolescenti datorita duratei scurte a videoclipurilor. Acestea sunt rapide, pentru a capta atentia privitorului. In plus, filmuletele vin din cele mai vaste domenii, astfel fiecare utilizator poate urmari ce-l intereseaza. 

Cu toate acestea, poate exista o latura intunecata pentru cei care folosesc aplicatia. Aceasta ii poate face pe unii adolescenti sa se simta stanjeniti sau chiar sa cada in depreseie, deoarece au tendinta de a se compara cu ceilalti. Prin urmare, cand un copil sau adolescent poate ajunge sa se simta mai putin atractiv, mai putin destept sau chiar mai sarac decat altii. In plus, cum pe TikTok se expun doar partile bune ale vietii poate trai cu impresia ca altii au vieti perfecte, iar ei nu. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retele socializare Comportament adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre