O fetita s-a nascut cu sora ei geamana in abdomen. Micuta a fost operata de cezariana la doar o zi de cand venise pe lume

/ / Modificat: 2019-03-21
O fetita s-a nascut cu sora ei geamana in abdomen. Micuta a fost operata de cezariana la doar o zi de cand venise pe lume

Itzamara s-a nascut prin operatie cezariana, intr-un spital din Columbia, avand in pantece jumatate din fatul sorei sale gemene.

Acest fenomen ciudat este cunoscut sub numele de "fetus in fetu", iar medicii care au participat la nastere spun ca acest caz se intalneste o data la 500.000 de nasteri sau chiar un milion.

Pentru a scoate fatul din corpul bebelusului, medicii au facut cezariana, la 24 de ore dupa nasterea micutei. Din fericire, operatia a decurs bine si fetita se recupereaza acasa, alaturi de parinti. Cazul a facut inconjurul lumii.

Un caz de doua ori exceptional

A treia sarcina a Monicai a evoluat in mod normal, pana cand, la ultima ecografiei, doctorii au observat ceva care le-a atras atentia. Era un punct alb in abdomenul copilului. De fapt, era un alt fat cu sacul sau amniotic si cordon ombilical.

Monica era insarcinata cu o fetita care, la randul ei, purta un alt fat, al surorii sale gemene, care nu a putut sa se dezvolte in mod corespunzator.

Acest fenomen ciudat, cunoscut sub numele de "fetus in fetu" sau "gemeni paraziti", are loc dupa fertilizare, in timpul procesului de diviziune celulara. Segmentarea celor doua celule care vor da nastere fatului nu se face asa cum ar trebui, determinand un embrion sa-l absoarba pe celalalt in timpul cresterii.

Adica, unul dintre gemeni nu se dezvolta la momentul potrivit si nici in locul potrivit, beneficiind de circulatia fetala a fratelui sau pentru a putea continua sa traiasca.

In cazul Itzamarei, sora sa s-a dezvoltat in interiorul cavitatii abdominale si, desi nu avea creier sau inima, avea membre, cap si o hranea pe sora ei printr-un cordon ombilical rudimentar.

Conform literaturii de specialitate, acest fenomen are loc unul la un milion de nasteri, dar ceea ce face ca aces caz sa fie de doua ori exceptional este momentul descoperirii. In cele mai multe cazuri, descoperirea nu se face in timpul sarcinii, ci in primii ani de viata ai copilului, in urma cresterii anormale a burtii, care uneori este confundata cu o masa tumorala.

Trebuia facuta cezariana nou-nascutului

Dupa constatare, sarcina mamei a fost tinuta sub observatie si monitorizata, deoarece parazitul geaman ar fi putut pune in pericol viata bebelusului.

In saptamana 37 de sarcina, medicii au decis sa-i faca mamei operatie de cezariana si dupa ce au verificat sanatatea nou-nascutului, au apelat la aceeasi procedura si pentru a indeparta fatul nedezvoltat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gemeni Gemene

Articole recomandate

Citeste si despre