Ai gemeni? Cum sa-i adormi in acelasi timp. Sfaturi de care sa tii cont

/ / Modificat: 2024-03-11
Ai gemeni? Cum sa-i adormi in acelasi timp. Sfaturi de care sa tii cont

 

Adormirea gemenilor poate fi mai complicata decat cea a unui singur copil. Desi strategiile pentru a adormi sunt similare cu cele pentru un singur copil, efortul este dublu. Incercarea de a-i face pe cei doi micuti sa doarma impreuna si pe mama si pe tata sa aiba un moment de liniste si odihna poate fi o adevarata provocare. Curaj! Cu aceste sfaturi ii poti ajuta pe cei mici sa adoarma in acelasi timp si sa aiba parte de nopti mai linistite.

Intelegerea somnului pentru sugari

Somnul este una dintre principalele activitati ale creierului in timpul copilariei. Dupa cum explica stiinta, acesta joaca un rol important in dezvoltarea cognitiva si psihosociala in primii ani de viata. Asadar, incurajarea odihnei bebelusului nu numai ca aduce usurare mamelor obosite, dar promoveaza si o crestere sanatoasa a micutilor.

Pentru bebelusi, somnul este un proces natural si progresiv de maturizare si de adaptare la mediul inconjurator. Parintii ar trebui sa fie constienti de faptul ca vor trebui sa insoteasca si sa aiba rabdare in timp ce bebelusul lor isi dezvolta abilitatile de a adormi independent. Modul in care dorm oamenii variaza de la o persoana la alta. Prin urmare, in cazul in care exista doi bebelusi, nevoile fiecaruia pot fi diferite. Recunoasterea a ceea ce are nevoie si prefera fiecare dintre copiii tai va face procesul de a-i ajuta sa doarma mai usor.

Cum sa pui doi copii sa doarma in acelasi timp?

Exista cateva practici si sfaturi care pot face mai usor sa iti culci micutii si sa ii ajuti sa se odihneasca in acelasi timp. Ia aminte!

1. Pune-i in pat aproape unul de celalalt

Una dintre modalitatile de a-i ajuta pe gemeni sa doarma in acelasi timp este sa ii pui in pat unul aproape de celalalt. In acest fel, copiii tai vor putea simti prezenta fratiorului sau surioarei lor, la fel ca atunci cand erau in pantecele mamei.

Academia Americana de Pediatrie sfatuieste impotriva impartirii patutului, deoarece creste riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS). Gemenii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere au un risc crescut de SIDS, iar dormitul in patuturi separate poate reduce acest risc.

Gemenii pot dormi in siguranta in patuturile lor proprii daca le asezi suficient de aproape pentru a se putea vedea si simti unul pe celalalt. Faptul ca le vei avea patuturile impreuna te va ajuta, de asemenea, sa raspunzi mai eficient nevoilor ambilor bebelusi, astfel incat nu va trebui sa te deplasezi dintr-o parte in alta.

2. Stabileste o rutina linistitoare

O rutina de culcare calma si linistitoare pentru gemeni poate fi esentiala pentru a-i ajuta sa adoarma. Daca repeti aceeasi actiune in fiecare seara, bebelusii vor invata curand ca este timpul sa se linisteasca si vor fi predispusi la odihna.

3. Sincronizeaza somnul bebelusilor

Incercarea de a adormi gemenii in acelasi timp este esentiala pentru a organiza mai bine rutina zilnica a familiei. Pentru ca somnul lor sa coincida, ar trebui sa sincronizezi celelalte momente ale rutinei lor: hranirea, imbaierea, joaca si plimbarile. In acest fel, bebelusii vor avea aceleasi nevoi mai mult sau mai putin in acelasi timp.

4. Crearea unui mediu favorabil somnului

O alta modalitate esentiala de a adormi gemenii este de a crea un mediu confortabil care sa fie propice somnului. Pastreaza camera intunecata, linistita si la o temperatura confortabila. De asemenea, foloseste cearceafuri si paturi confortabile, astfel incat acestia sa se simta in siguranta si confortabil in patuturile lor.

5. Ocupa-te mai intai de copilul tau calm

Fiecare dintre copiii tai are propriul temperament. Poti simti ca sunt foarte asemanatori sau poti observa ca sunt foarte diferiti si ca un copil este mai activ decat celalalt. Daca unul dintre bebelusii tipa, iar celalalt este mai calm, incepe prin a te ocupa de cel mai calm. Asigura-te ca cel linistit este fericit si ca gaseste indrumarea ta pentru a adormi din nou. Apoi ocupa-te de cel mic mai agitat. In acest fel, ambii copii vor avea parte de atentia ta, indiferent de modul lor de exprimare.

6. Lucreaza in echipa cu partenerul sau cu membrii familiei

Ingrijirea a doi bebelusi necesita mult efort. Repartizarea sarcinilor intre mame si tati este esentiala pentru ca amandoi sa va simtiti in largul vostru. Daca este posibil, faceti cu randul cu partenerul sau cu un membru al familiei care este dispus sa va ajute, astfel incat toata lumea sa se poata odihni.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gemeni Sfaturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre