Cum protejezi dantura de acizi?

/ / Modificat: 2017-01-05
Cum protejezi dantura de acizi?

Consumul de alimente si bauturi acide este principala cauza a eroziunii dentare. Pentru a preveni degradarea danturii este foarte important sa ai grija de igiena si la alimentele pe care le consumi.

Eroziunea dintilor apare atunci cand smaltul dentar este atacat de acizii din cavitatea bucala. Smaltul devine mai moale si isi pierde si o parte din substantele minerale.

Principala cauza a distrugerii dintilor este consumul de alimente si bauturi acide. Bauturile carbogazoase, inclusiv cele dietetice contin cantitati mari de acid care ataca smaltul dintilor foarte repede.

Sucul de fructe si vinul au efecte similare bauturilor carbogazoase, avand un continut ridicat de acizi. Fructele, muraturile, sosurile pe baza de otet, iaurturile sau mierea sunt alte alimente acide, care ataca structura dintelui.

Cum previi eroziunea danturii?

Eroziunea dintilor nu apare peste noapte. Poti preveni aceasta afectiune prin clatirea dintilor cu apa imediat dupa ce ai mancat. De asemenea poti folosi si guma de mestecat fara zahar, care sa stimuleze productia de saliva.

Este indicat, ca dupa 20 de minute dupa ce ai mancat sa iti periezi dantura. Evita consumul de bauturi carbogazoase. Foloseste un pai, in acest fel vei evita contactul bauturilor cu dantura.

Este de asemenea recomandat ca dupa o masa sa consumi putina branza sau sa bei putin lapte, care ajuta la neutralizarea acizilor din cavitatea bucala.

Este indicat sa eviti si gustarile dulci din timpul zilei. Opteaza pentru alimente fara acizi, precum nucile sau morcovii.

Daca consumi alimente acide, inghite-le cat mai repede, astfel incat contactul cu dantura sa fie cat mi mic. De asemenea, este indicat sa le consumi in timpul meselor, astfel vei minimiza timpul in care acidul ramane in cavitatea bucala.

Pentru a curata cavitatea bucala, poti folosi si o solutie pe baza de apa si bicarbonat de sodiu. Dupa fiecare masa, clateste gura cu aceasta solutie.

Autor: Mihaela Rotaru

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aliment Dantura Dinti Carii

Articole recomandate

Citeste si despre