Suptul degetului si al suzetei, in topul obiceiurilor daunatoare pentru dintii copiilor. Ce nu ai stiut

/ / Modificat: 2019-03-23
Suptul degetului si al suzetei, in topul obiceiurilor daunatoare pentru dintii copiilor. Ce nu ai stiut

Copiii mici pot ajunge sa dezvolte unele obiceuri care sunt daunatoare sanatatii dintilor pe termen lung. Parintii sunt cei care pot depista, in prima faza, aceste obiceiuri, despre care ulterior vor discuta cu medicul specialist. Echipa parinte - medic este cea care va indruma copilasii sa renunte la aceste obiceiuri, pentru ca dantura lor sa nu aiba de suferit, pe termen lung.

Principalele obiceiurile vicioase pe care parintii e bine sa le supravegheze sunt:

  • suptul degetului;
  • suptul suzetei.

Acestea sunt cauze frecvente care duc la aparitia unor anomalii dentare la copii, in timp. 
Suptul degetului poate produce deformari ale procesului alveolar superior cu inclinarea accentuata a incisivilor superiori, care capata un aspect de dinti de iepuras. Probabil ati observat ca multi copii cu aceasta tendinta. Desi sunt dragalasi cand sunt mici, acest aspect devine neplacut atat din punct de vedere estetic, cat si al sanatatii orale, cand copiii cresc. Suptul prelungit al suzetei peste varsta de 1 an opreste eruptia completa a incisivilor, intre ei ramane un spatiu in care limba compenseaza deglutitia, cea ce duce la aparitia ocluziei deschise insotita de vorbirea sasaita (sigmatism).

La acestea doua se mai adauga:

Lasatul biberonului noaptea, in patutul copilului

 
Fie ca e vorba despre lapte, ceai sau suc, hranirea pe timpul noptii cu biberonul lasat copilului, care adoarme, nu este indicata. In afara de faptul ca este periculoasa hranirea in somn, zaharul din lichidele mentionate creeaza un mediu propice multiplicarii cariilor. Iar suptul tetinei biberonului are acelasi efect cu cel al suzetei. 

Introducerea obiectelor intre dinti

Copiii mici testeaza mult prin gust si de aceea obiectele duse la gura si ulterior roase cu ajutorul dintilor afecteaza suprafata acestora. Rosul de creioane sau de jucarii tari au acest rol, din pacate daunator. Ca alternativa, parintii pot oferi copiilor jucarii speciale pentru a fi ”testate” de catre copii, care sunt facute din materiale moi.

Bruxismul

Scrasnirea dintilor este intalnita si la copiii mici si e posibil sa fie trecuta cu vederea de catre parinti, pentru ca apare pe timpul noptii. Bruxismul produce tocirea smaltului dentar, care e diferit ca grosime la copii fata de adulti. Specialistul ortodont poate sfatui parintii cum sa abordeze copilul ca sa renunte la acest obicei. Aplicarea unor gutiere din silicon purtate noaptea sau a placutelor mobile poate ameliora sau opri bruxismul.

Respiratia orala

 
Poate nu va dati seama cand apare aceasta si nici nu cunoasteti cauzele, dar uneori respiratia pe nas este inlocuita de unii copii cu respiratia pe gura. Apare mai ales in timpul episoadelor de infectii respiratorii, cand caile nazale sunt infundate si atunci involutar are loc trecerea la respiratia pe gura. Printre alte aspecte legate de sanatate, daca e practicata pe termen lung, are loc deformarea maxilarelor si impingerea dintilor in fata.

Respiratia orala poate fi temporara sau permanenta. Temporara este intalnita in timpul virozelor respiratorii ale cailor aeriene superioare CRS, in speta nasul, care este infundat pasager, iar copilul poate respira o perioada scurta de timp pe nas, iar aceasta nu afecteaza dezvoltarea aparatului dento-maxilar. In aceste situatii, este indicat sa folosim solutiile nazale pentru desfundarea nasului.
In schimb, atunci cand CRS sunt obstruate o perioada mai lunga de timp prin: vegetatii adenoide hipertrofice (polipi), amigdalite frecvente, deviatii ale septului nazal, copilul respira pe gura o perioada mai lunga de timp, ceea ce are drept urmare ingustarea foselor nazale si a boltii palatine. Ca urmare, maxilarul superior sufera un proces de ingustare si alungire, dintii frontali superiori sunt inclinati in fata, buza inferioara sta in spatele lor, ceea ce confera aspectul de dinti de iepuras.                                       

Vorbirea sasaita (sigmatism) apare in ocluzia deschisa, cea mai frecventa cauza fiind interpunerea de obiecte intre dinti timp indelungat: suptul degetului, al tetinei peste varsta de 1 an, deglutitia infantila (adica interpunerea limbii intre cele doua arcade in timpul deglutitiei). Apare un spatiu intre incisivi, acestia fiind opriti in eruptia lor, iar consoanele siflante (s,s,t,z) nu mai pot fi pronuntate corect, apare astfel vorbirea peltica sau sasaita sau sigmatismul cum il denumim medical.

Raraitul sau rotacismul. Cand sunt mici, ni se par amuzanti. Apoi se maresc si incepe sa ne ingrijoreze. Ajungem la logoped, ne straduim, dar tot nu sunt rezultate. De ce? Pentru ca e nevoie de cooperarea logoped - medic ortodont. Acest rotacism se datoreaza de cele mai multe ori frenului lingual scurt (este ca o ata ce se intinde pe fata dorsala a limbii pana pe procesul alveolar inferior). Atunci cand este scurt, varful limbii nu ajunge sus pe bolta palatina ca sa poata pronunta corect consoana R. De multe ori sectionarea acestui fren insotita de exercitii la logoped corecteaza acest defect de vorbire.

In concluzie, printr-o igiena corespunzatoare si prin intreruperea acestor obiceiuri vicioase aparute in perioada copilariei, parintii pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurand astfel dezvoltarea armonioasa a intregului complex dento-maxilar. 

Sa nu uitam, dragi parinti, copiii nu pot decide pentru ei in aceasta perioada! Spalatul pe dinti si alimentatia corecta reprezinta primul si cel mai ieftin tratament pe care parintii il pot aplica acasa copiilor!

Material realizat de catre dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experiența in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societați de ortodonție linguala din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro.


Dr Anca Oltean

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre