Albirea dentara la copii si adolescenti - care sunt riscurile?

/ / Modificat: 2017-12-19
Albirea dentara la copii si adolescenti - care sunt riscurile?

Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert

Coplesiti de avalansa de informatii de pe toate canalele media si supusi unor presiuni carora nici macar o mare parte din adulti nu le pot face fata, multi copii devin preocupati de la o varsta mult prea frageda de aspectul lor fizic. Anumite aspecte legate de greutate, de tinuta sau de aspectul dintilor pot sa le produca complexe care sa ii determine sa apeleze la metode de infrumusetare destinate adultilor, cum se intampla frecvent cu produsele si procedurile de albire dentara.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica la ce riscuri sunt expusi tinerii in aceste situatii.

De ce dintii permanenti sunt mai galbeni decat cei de lapte?

Culoarea naturala a dintilor permanenti este intotdeauna mai galbuie decat cea a dintilor de lapte, deoarece si structura smaltului permanent este diferita de cea a smaltului dintilor copilului.

Daca dintii de lapte au un smalt mai subtire, cei permanenti proaspat erupti au smaltul mai poros, fapt pentru care timp de 2 ani dupa eruptie smaltul lor atrage calciu din saliva, pentru a-si intari structura. Din acest motiv, procedura de albire nu este indicata inainte de 18 ani, deoarece cu cat este facuta mai devreme cu atat riscul de crestere a sensibilitatii dentare, a demineralizarii si variatiilor de colorare a dintelui sunt mai mari.

Alte motive pentru care pot aparea coloratii dentare la copil sunt cariile dentare, traumatismele dentare care duc la moartea nervului, administrarea unor medicamente (antibiotice) sau suplimente de fier.

Factori de risc

Un prim factor de risc il reprezinta continutul de peroxid de hidrogen - prezent in proportie de pana la 13% in produsele de albire (benzi, creioane, geluri etc.). Cu cat concentratia este mai mare, cu atat efectele nedorite sunt mai daunatoare: microdemineralizarile aparute in smalt ca urmare a actiunii oxigenului activ devin locuri in care colorantii se pot depun chiar mai intens decat inainte.

De aici rezulta un al doilea factor de risc: dupa albire, recolorarea dintilor ne va determina sa repetam procedura. In plus, adolescentii tind sa foloseasca mai frecvent sau un timp mai indelungat produsele, ceea ce creste riscul de aparitie a efectelor secundare nedorite.

Unii adolescenti isi doresc albirea imediat dupa terminarea tratamentului ortodontic de indreptare a dintilor cu aparat dentar. Singurele situatii in care se poate recomanda albirea dentara de catre medicul stomatolog sunt, insa, cazurile in care unul sau doi dinti si-au schimbat culoarea ca urmare a unui traumatism (fractura sau contuzie dentara) si trebuie adusi cat mai aproape de culoarea dintilor vecini, pentru a evita orice discrepanta care atrage atentia si face copilul sa se simta neconfortabil.

In toate celelalte situatii sunt recomandate doar metode de prevenire a colorarii: evitarea alimentelor care pateaza, a bauturilor acidulate, a cafelei (folosita de catre unii adolescenti), periajul de doua ori pe zi si curatirea profesionala de 2 ori pe an, in cabinetul dentar. Acestea sunt metodele cele mai sanatoase pentru a pastra zambetul copiilor nostri frumos si sanatos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Albire dinti Dantura copii Ingrijire dinti copii Adolescenta

Articole recomandate

Citeste si despre