5 tipuri de alimente bune pentru dintii copilului tau

/ / Modificat: 2022-02-22
5 tipuri de alimente bune pentru dintii copilului tau

Pentru parinti, una dintre numeroasele preocupari legate de cei mici este sanatatea dintilor lor. Dincolo de periajul corect zilnic si de evitarea sau limitarea unor produse alimentare, precum sucurile acidulate si dulciurile, exista o serie de solutii simple, la indemana oricui, pentru a-ti ajuta copilul sa aiba dinti sanatosi.

Iar una dintre acestea consta in introducerea in dieta zilnica sau saptamanala a unor alimente bune pentru dinti, de exemplu, cele care contin niveluri ridicate de calciu, dar si cele cu fluor. Pe de alta parte, nu numai dieta este importanta, ci mai ales gesturile de ingrijire a dintilor si de prevenire a problemelor specifice, precum controalele regulate la medicul dentist, de cel putin doua ori pe an.

Iar, intre doua vizite la clinica stomatologica Ploiesti, Craiova ori Bucuresti, in functie de zona in care locuiesti, ia in considerare sa le oferi celor mici aceste cinci tipuri de alimente care sustin sanatatea dintilor. 

Produsele lactate

Nu mai este un secret pentru nimeni ca lactatele contin din abundenta calciu, necesar dintilor sanatosi. Astfel:

  • branzeturile contin o combinatie de calciu si fosfor, care ajuta la echilibrarea pH-ului din gura, stimuleaza productia de saliva si este benefica in caz de demineralizarea dintilor la copii. Cazeina, o proteina care se gaseste in multe branzeturi, are in mod special un rol important in remineralizarea dintilor. 

  • laptele contine calciu si vitamina D, indispensabile pentru sanatatea orala. Calciul este una dintre structurile majore care formeaza smaltul, stratul exterior al dintelui. Deci orice aliment bogat in acest mineral este benefic. Totusi, este recomandat ca micutii care beau inca lapte din biberon sa se spele pe dinti dupa masa de seara. Laptele contine si zahar, care, lasat pe dinti peste noapte, poate cauza carii. 

  • iaurtul este, de asemenea, benefic pentru remineralizarea dintilor. Evita sa-i dai celui mic iaurturi cu continut mare de zahar, de exemplu cu fructe, din comert, care pot contribui la formarea cariilor.

Pestele

Anumite specii de peste, precum sardinele, macroul, tonul si somonul, sunt benefice pentru sanatatea dentara a celor mici, deoarece contin cantitati mari de calciu si vitamina D. In plus, acizii grasi Omega-3 continuti de pestele gras pot scadea riscul de aparitie a gingivitei. 

Legumele crude

Fibrele continute de legumele consumate in stare cruda stimuleaza producerea salivei, reducand riscul de aparitie a cariilor. Cruditatile ajuta la o periere naturala a dintilor si la masarea gingiilor si contin vitamine, minerale si antioxidanti care ajuta la prevenirea inflamatiilor. Ofera-i copilului ca gustare, alaturi de un sos din branza sau hummus bogat in calciu, urmatoarele:

  • morcovi

  • tulpini de telina

  • broccoli

  • ardei gras

Frunzele verzi proaspete, precum spanacul, salata, kale, folosite in salate, contribuie la mentinerea sanatatii orale. De asemenea, ceapa si usturoiul au proprietati antibacteriene, in timp ce ciupercile contin lentinan, o polizaharida care poate preveni instalarea cariilor.

Fructele crude

Un mar pe zi tine doctorul deoparte, spune un vechi proverb, care, cel putin in ceea ce priveste sanatatea dintilor, este adevarat. Explicatia este aceea ca merele au un continut mare de fibre, care, ca si in cazul legumelor prezentate mai sus, pot ajuta la perierea dintilor. Ceea ce nu inseamna ca cei mici trebuie sa renunte la pasta de dinti. In plus, spre deosebire de deserturi, zaharul din mere este unul natural.. Alte fructe benefice pentru dinti sunt:

  • capsunile - care, pe langa fibre si vitamina C, contin acid malic, despre care se stie ca albeste dintii in mod natural. Acidul malic se mai gaseste in mere, caise, mure, afine, cirese, struguri, piersici. 

  • ananasul - care contine bromelaina, ce poate ajuta la combaterea tartrului si a gingivitei. 

Ouale

Acest aliment complex este bogat in vitamina A, care joaca un rol important in procesul de formare a smaltului dentar. O omleta cu legume si branzeturi tari si o salata din frunze verzi pot forma un pranz delicios si bun pentru dintii copiilor.

Multe obiceiuri alimentare proaste, precum rontaitul bomboanelor si consumul de sucuri acidulate, sunt responsabile de aparitia cariilor si a altor probleme dentare la copii. Insa includerea in dieta lor a alimentelor prezentate mai sus ii poate ajuta sa aiba dinti mai frumosi si sanatosi. 

Sursa foto: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente albire dinti Dinti sanatosi copii Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre