Diversificarea: decizii cheie pentru o crestere sanatoasa

/ / Modificat: 2011-01-17
Diversificarea: decizii cheie pentru o crestere sanatoasa

Daca in primele 4 - 5 luni de viata ale bebelusului nutritia sa echilibrata era asigurata doar de laptele matern sau formula, in cazul in care mama nu putea sa alapteze, incepand de acum nevoile micutilor cresc… odata cu ei!

Lucrurile nu sunt atat de complicate precum ar putea parea la prima vedere si, din momentul in care ne bazam pe un plan sanatos, diversificarea devine o etapa plina de surprize placute pentru intreaga familie.

Nutritia echilibrata - esentiala

Echilibrul nutritional este cheia unei diversificari corecte, de avut in vedere pe parcursul intregii zile, incepand de la micul dejun pana la masa de seara. Prima experienta a bebelusului in raport cu hrana diversificata trebuie sa fie una placuta.

Alegeti alimente cu gust delicat si consistenta moale pentru ca, ar fi bine sa nu uitam, hrana reprezinta mai mult decat o experienta fizica: este un pas important si pe plan emotional. Primele "intalniri" cu hrana solida pun bazele modului in care viitorul adult se va raporta la mancare. Asadar, diversificarea consta in trecerea de la o dieta bazata exclusiv pe lapte la una care include si hrana solida.

Papam si invatam

Procesul diversificarii reprezinta o sansa pentru bebelus sa isi manifeste din plin personalitatea.

  • Regula cea mai importanta pentru a-i imprima copilului obiceiuri de hranire sanatoasa este sa ii fie oferite spre testare cat mai multe gusturi.

  • Pregateste-te sufleteste pentru o adevarata aventura si incearca sa iti imaginezi cat de stranie poate sa fie, la inceput, senzatia de mancare intr-o gurita obisnuita, pana acum, doar cu gustul si consistenta laptelui. In timp ce il hranesti, gandeste-te ca bebelusul uimit si curios se va transforma in curand intr-un copilas gata sa preia in manutele sale "fraiele": in cazul nostru, lingurita. Sau ca in curand va incepe sa mestece, ceea ce va contribui nu doar la dezvoltarea aptitudinii sale de a se hrani independent, ci si la intarirea muschilor pe care ii va folosi la vorbit!

  • Daca intampini dificultati, nu te descuraja, fii optimista si adapteaza-te la ritmul bebelusului, care este unic si nu trebuie comparat cu al altui copilas.

  • Poate dura pana la 15 incercari pentru ca bebelusul sa accepte unele feluri de mancare, tentative intre care iti recomandam sa faci pauze de cateva zile!

  • Primele mese cu hrana solida merita filmate sau fotografiate, va veti aminti mereu cu drag de acele momente!

Mai multe retete si informatii despre diversificare puteti gasi in "Ghidul Complet de Diversificare" - Mamica de azi, disponibil la chioscurile de ziare pana pe 28 ianuarie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre