Ce este congestia nazala?

/ / Modificat: 2013-11-11
Ce este congestia nazala?

Congestia nazala, cunoscuta si sub numele de nas infundat, nu este o afectiune medicala, ci mai degraba un simptom frecvent intalnit in cazuri de raceala sau gripa. Este caracterizata prin blocarea pasajelor nazale si a tesuturilor adiacente, care se inflameaza si se umfla din cauza excesului de fluide. Apare respiratia dificila si o stare crescuta de disconfort.

Iata ce trebuie sa stii despre acest simptom si cand devine periculos pentru sanatate!

Tratarea congestiei nazale la domiciliu

Congestia nazala nu este un simptom ingrijorator, care sa necesite vizita la medic sau internarea. Masurile terapeutice de eliberare a cailor nazale se pot lua si acasa, in functie de cauze:

  • in cazul unei alergii, este recomandata administrarea unor antihistaminice (nasul se va desfunda in momentul in care vor disparea si celelalte simptome alergice - rinoreea, ochii lacrimosi, stranutul, urticaria etc.);
  • in caz de raceala si gripa, suflarea blanda a nasului intr-un servetel de hartie de unica folosinta si administrarea picaturilor nazale contribuie la desfundarea cailor respiratorii blocate;
  • la bebelusi si copii mici, care nu stiu sa isi sufle nasul, foloseste solutia salina si aspiratorul nazal pentru scoaterea excesului de mucus.

Aspiratorul nazal Nosko se bazeaza pe cea mai eficienta tehnologie cu vacuum, avand o structura ideala pentru aspiratia nazala a sugarilor. Nosko indeparteaza rapid si eficient mucusul din cavitatea nazala si apoi este foarte usor de demontat, curatat si sterilizat.

Poate fi folosit deopotriva si de adulti.

Cum prevenim congestia nazala?

Exista si cateva masuri eficiente pentru prevenirea congestiei nazale:

  • evitarea factorilor iritanti - fumul de tigara, schimbarile bruste de temperatura etc.;
  • consumul de cantitati crescute de apa sau lichide (deshidratarea determina uscarea foselor nazale, intarirea mucusului si blocarea pasajelor nazale);
  • folosirea umidificatorului de camera (in cazul in care aerul din incapere este uscat).

Cand este cazul sa mergi la medic?

Desi congestia nazala este mai degraba suparatoare sau sacaitoare decat periculoasa, exista si cazuri in care poate fi simptomul unei boli sau complicatii medicale care necesita atentie medicala. Este recomandat sa mergi la medic daca:

  • simptomele de nas infundat se prelungesc mai mult de 10 zile;
  • mucozitatile eliminate sunt verzui si insotite de dureri in zona sinusurilor sau febra;
  • congestia nazala este insotita de stare febrila, care se prelungeste mai mult de 3 zile.
  • copilul si-a introdus accidental in nas un obiect strain - este indicat ca obstructia nazala sa fie tratata la medic, pentru a evita lezarea tesuturilor si vaselor de sange, in timpul indepartarii obiectului strain.

smart-love-logo

Mai cunosti si alte remedii naturiste pentru desfundarea nasului? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas infundat

Articole recomandate

Citeste si despre