Pe ce parte este recomandat sa dormi in sarcina?

/ / Modificat: 2018-02-22
Pe ce parte este recomandat sa dormi in sarcina?

Pe timpul sarcinii, odihna este foarte importanta atat pentru gravida, dar si pentru dezvoltarea armonioasa a fatului. Daca in primele luni de sarcina poti dormi in orice pozitie, pentru ca burtica inca nu isi face simtita prezenta, pe masura ce sarcina avanseaza va deveni mai dificil sa gasesti o pozitie confortabila de somn.

Iar daca pozitia ta preferata de dormit este pe burta, atunci trebuie sa stii ca in ultimele doua trimeste de sarcina nu vei putea dormi astfel, din cauza volumului burticii. Iar in ultimul trimestru de sarcina, va fi un pic mai dificil sa gasesti o pozitie confortabila de dormit.

Dormitul pe o parte, cel mai confortabil

Dormitul pe o parte este cel mai indicat pentru cele care urmeaza sa devina mame. Daca este sa alegi intre dormitul pe partea stanga si dormitul pe partea dreapta, se pare ca dormitul pe partea stanga este cel mai benefic pentru gravide. Astfel, incepand cu al doilea trimestru de sarcina este indicat sa dormi pe partea stanga, pozitie despre care se spune ca favorizeaza si cresterea fluxului de sange de la placenta la viitorul bebelus.

In orice caz, pe timpul noptii o femeie gravida isi va mai schimba pozitia in care doarme, astfel ca va alterna dormitul pe partea stanga cu somnul pe partea dreapta, dar pot dormi si pe spate.

Pentru a-si spori confortul in timpul somnului femeile gravide pot folosi o perna special conceputa pentru gelee. De asemenea, atunci cand dorm pe o parte, pot sa foloseasca si perne normale, de dimensiuni diferite. FPernele pot si puse la spate sau sub burtica. Unele gravide se simt confortabil si daca tin o perna intre picioare.

Femeile insarcinate se pot confrunta cu arsuri la stomac, iar intr-o astfel de situatie le poate fi de folos sa isi puna mai mult de o perna sub cap.

Despre dormitul pe burta nu mai poate fi vorba dupa ce burtica incepe sa creasca. Alte femei pot sa aiba dificultati in a dormi in aceasta pozitie si din cauza ca sanii au devenit durerosi si s-au marit in volum.

Dormitul pe spate, indicat sau nu?

In ultimul trimestru de sarcina, dormitul pe spate pare cea mai avantajoasa pozitie. Exista insa studii care sustin ca este mai bine ca femeile insarcinate sa evite aceasta pozitie de somn in ultimele luni de sarcina.

Un studiu de mica amploare efectuat la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, a monitorizat 29 de femei gravide in timp ce stateau intinse pe spate. aratat ca pozitia in care viitoarele mame dorm intinse pe spate este mai dificila pentru fetusi, care au fost mai putin activi, in comparatie cu cei ale caror viitoare mame au dormit pe o parte.

In plus, atunci cand femeia gravida doarme pe spate, presiunea exercitata de uter poate sa ii creeze acesteia dificultati de respiratie, iar fluxul de sange care ajunge la viitorul bebelus poate fi diminuat. Dormitul pe spate ii poate provoca gravidei si dureri de spate.

Ideal este sa discuti si cu medicul tau ginecolog, ca sa te sfatuiasca in ceea ce priveste pozitia de somn, mai ales daca ai si o sarcina cu probleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pozitii somn sarcina Somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre