Cum sa dormi bine pe perioada sarcinii

/ / Modificat: 2016-06-01
Cum sa dormi bine pe perioada sarcinii

Odihna si somnul in timpul sarcinii sunt extrem de importante in cele noua luni, insa devin si problematice pe masura ce corpul trece prin transformarile aferente acestei perioade. Desi se spune ca problemele apar abia in ultimul trimestru de sarcina, cand burtica se mareste, multe femei insarcinate au insomnii si probleme cu somnul inca din prima luna.

Somnul in primul semestru de sarcina

Desi sarcina nu este neaparat vizibila, in primul semestru corpul femeii trece printr-o serie de schimbari majore, iar acest lucru poate afecta odihna ei. Creste nivelul hormonilor, apar primele simptome ale sarcinii care se pot manifesta si in timpul noptii, viitoarea mamica este foarte emotiva, are schimbari bruste de dispozitie cauzate de hormoni, toate aceste lucruri avand un impact asupra somnului ei.

In prima parte a sarcinii femeile se simt foarte obosite, insa atunci cand pun capul pe perna nu reusesc sa aiba parte de un somn odihnitor.

Daca este posibil, incearca sa dormi ori de cate ori simti sa ti-e somn. In cazul in care lucrezi acest lucru va fi destul de dificil, insa poti aplica aceasta regula in weekend. De multe ori amanam momentul in care mergem la culcare pentru ca avem de rezolvat alte treburi, insa in aceasta perioada este recomandat sa raspunzi nevoilor imediate ale organismului tau. Corpul iti va transmite singur toate semnalele legate de necesitatile sale, iar daca inainte sa ramai insarcinata le treceai cu vederea, este momentul sa tii cont de ele.

odihna_sarcina

In primul semestru apar si primele simptome, greata, dureri abdominale, dureri de cap, o stare generala de disconfort, care insa pot fi ameliorate cu mici schimbari ale obiceiurilor. Incearca sa bei mai multa apa in aceasta perioada, te va ajuta mult din toate punctele de vedere. Bea apa pe parcursul zilei, insa evit-o seara pentru a nu fi nevoita sa mergi la baie in timpul noptii.

Cea mai buna pozitie de somn in sarcina este dormitul pe partea stanga, ea favorizand circulatia sangelui spre placenta si spre fat. Un alt obicei benefic este sa stabilesti o ora de somn si sa o respecti in fiecare seara. Identifica ora la care ti se face somn, calculeaza daca orele de somn pana la ora de trezire ar fi suficiente (minim 8 ore) si fa-ti un program de somn.

Somnul in al doilea trimestru de sarcina

Al doilea trimestru este mai usor pentru gravidute. In majoritatea cazurilor dispar greturile si starea generala este una mai buna decat in prima parte a sarcinii.

Alimentatia ta este foarte importanta in aceste luni si iti va influenta somnul. Evita alimentele bogate in zahar mai ales seara. Poftele te vor face sa mananci mai multa ciocolata si mai multe bomboane, insa incearca sa mananci fructe in locul dulciurilor procesate. Alimentele prajite, mancarurile iuti si bauturile carbogazoase care contin mult zahar iti vor da arsuri stomacale care te vor tine treaza noaptea, asa ca este mai bine sa le eviti. Totodatata, evita sa bei cafea, ceai verde sau negru dupa-amiaza.

Activitatea fizica este si ea o solutie pentru a avea un somn mai bun. Exercitiile fizice te vor ajuta sa iti mentii energia la un nivel crescut si iti va conferi un tonus bun si o stare generala buna. Nu este nevoie sa faci efort prea mult, o plimbare de seara in fiecare zi, cateva genoflexiuni in sufragerie sau putin jogging in parc sunt suficiente.

Vei manca mai mult in aceste luni deoarece corpul are nevoie de nutrienti si pentru bebe. Incearca sa nu ai mese rare si foarte bogate si alege sa mananci des si cate putin. E bine sa ai mereu la indemana ceva de rontait: fructe deshidratate, felii de mere, bucatele de morcovi, biscuti cu cereale si alte gustari din aceasta arie.

somnul_in_timpul_sarcinii

Somnul in ultimele trei luni de sarcina

Pernele de suport te vor ajuta extrem de mult, mai ales in ultima parte a sarcinii, cand burtica este deja mare. Pozitia cea mai buna de somn in ultimul trimestru este pe partea stanga, cu picioarele indoite si o perna intre genunchi. Foloseste inca o perna care sa-ti sustina burtica si una sub cap. Vei gasi in magazinele de specialitate perne special concepute pentru gravidute, care se muleaza perfect pe corpul viitoarei mamici si care o ajuta sa aiba un somn mai bun.

In ultimele luni te vei confrunta si cu respiratia ingreunata si congestie nazala. Folosete spray-uri cu apa sarata de mare pentru a desfunda nasul si pentru putea sa respiri mai usor. Nu folosi medicamente anti-raceala pe care le iei de obicei cand ai nasul infundat deoarece substantele din acestea pot afecta copilul.

In aceasta perioada apar si crampele la nivelul picioarelor, asa ca inainte de culcare este recomandat sa faci niste exercitii de intindere, pentru a nu avea crampe musculare in timpul noptii. Sedintele de masaj, de reiki, exercitiile de yoga vor fi si ele benefici si iti vor conferi o stare buna, propice odihnei.

Camera in care dormi este si ea importanta. Creeaza in aceasta incapere o atmosfera calda, care sa te imbie la somn, impiedica sursele de lumina sa intre in camera si ai grija la temperatura din camera. Si imbracamintea din timpul noptii, lenjeria de pat sau pilota cu care te invelesti sunt importante. Alege doar materiale naturale, cum ar fi bumbacul, iar in ceea ce priveste pijamalele, opteaza pentru unele cat mai lejere si din materiale usoare, astfel incat sa nu te incomodeze pe timpul noptii.

Daca simti ca nu poti adormi chiar daca a trecut ora ta obisnuita de culcare sau te trezesti in timpul noptii, citeste o carte sau o revista, bea un pahar cu lapte cald sau un ceai sau ia o gustare usoara.

Medicul tau iti va oferi toate sfaturile de care ai nevoie in aceasta perioada, asa ca nu ezita sa-i pui intrebari legate de odihna. El iti poate recomanda cateva solutii constand in suplimente pe baza de plante care sa te ajute sa adormi mai usor. De asemenea, poti apela la ceaiuri precum cel de valeriana sau lavanda, plante cunoscute pentru actiunile lor benefice in cazul insomniilor.

Tu cum ai reusit sa ai parte de un somn odihnitor in timpul sarcinii? Scrie-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn sarcina Pozitii somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre