Simptomele amneziei in sarcina: mit sau realitate?

/ / Modificat: 2014-07-22
Simptomele amneziei in sarcina: mit sau realitate?

Amnezia in sarcina este un fenomen care afecteaza viitoarele mamici in primul si al treilea trimestru de graviditate. Denumita si "creierul gravidei" sau "creierul sarcinii", asa-zisa afectiune este caracterizata de regula prin pierderi de memorie temporare si predispozitia de a uita lucruri banale. In timp ce unii experti sustin ca simptomele amneziei in sarcina sunt doar un mit, cazurile concrete ale femeilor care au trecut prin aceasta experienta demonstreaza contrariul.

Studiile efectuale de specialisti in acest sens consemneaza nenumarate marturii ale femeilor care au experimentat amnezia in sarcina, mai exact frustrarea de a uita cele mai simple informatii necesare sarcinilor cotidiene. O buna parte din gravidutele chestionate s-au plans de un randament scazut la serviciu dupa conceptie.

Cauzele amneziei in sarcina

Medicii care recunosc instalarea unor manifestari amnezice usoare in timpul sarcinii spun ca, desi simptomele ar putea suna ingrijorator, capacitatea creierului ramane nealterata. Singura problema este ca viitoarele mamici nu mai sunt la fel de agere ca de obicei.

Cauzele principale ale pierderilor de memorie in aceasta perioada sunt legate strict de odihna insuficienta, schimbarile de natura nutritionala si fluctuatiile hormonale care bulverseaza intregul organism. Transformarile fiziologice si gandurile nenumarate fata de sanatatea si ingrijirea bebelusului sunt coplesitoare, asadar putina dezorientare mentala se justifica din plin.

Nivelul crescut al progesteronului este "vinovatul" principal pentru micile manifestari amnezice. Acest hormon cauzeaza dureri de cap, schimbari de dispozitie si oboseala. Apogeul "exploziei" de progesteron este atins in primul trimestru, cand se petrec cele mai evidente semne de uitare.

Simptomele amneziei in sarcina

Foto: sheknows.com

Simptomele amneziei in perioada delicata de sarcina pot varia destul de mult de la un caz la altul. In general, se manifesta prin gafe minore precum introducerea hartiei igienice in frigider, amintirea cu dificultate a unor nume sau evenimente petrecute foarte recent etc.

Multe dintre viitoarele mamici se amuza pe seama episoadelor amnezice traite: intrarea si iesirea de 5-6 ori intr-o incapere pentru a-si aminti scopul deplasarii, ratacirea cheilor in cele mai neobisnuite locuri sau abandonarea pungilor de cumparaturi in autobuz.

Aceste mici neglijente sunt temporare, asadar putem numi amnezia sarcinii o simpla consecinta a faptului ca toata atentia concentrata a mamicii este captata de burtica in crestere si de noua etapa a vietii in care paseste.

De altfel, cercetatorii au identificat si un aspect de ordin evolutionist in studierea amneziei femeilor insarcinate. Insemnarile oamenilor de stiinta mentioneaza ca aceste canalizari unilaterale ale memoriei vin din instinctul conservarii speciei, care determina mama sa uite de alte amanunte si sa isi dedice toata grija bebelusului.

Controlul amneziei in sarcina

Medicii recomanda o serie de tehnici menite sa diminueze predispozitia catre episoadele amnezice in perioada sarcinii. Somnul de calitate este esential pentru randamentul activitatii cerebrale, de aceea este ideal ca gravidutele sa doarma intre 9 si 11 ore pe noapte.

O dieta echilibrata, care sa furnizeze toate vitaminele si mineralele necesare in cele noua luni dificile, este un alt remediu preventiv. Miscarea favorizeaza accelerarea fluxului sanguin, pentru o buna irigare a creierului.

Hidratarea insuficienta afecteaza reactiile chimice ale neuronilor, cauzand pierderi de memorie si confuzie.

Organizarea ideilor si a sarcinilor zilnice se poate face cu usurinta, apeland la un carnet de notite. Listele de cumparaturi, intrebarile pentru controlul medical si orice alte informatii importante pot fi accesate oricand, fara efortul de a le retine mental.

Vestea buna este ca amnezia in sarcina dispare in general dupa nastere sau intr-un timp relativ scurt de la acomodarea cu bebelusul.

Medicii te asigura ca acest tip de pierdere a memoriei nu conduce la tulburari mai grave (Alzheimer, de pilda) si se trateaza prin odihna suficienta.

Situatiile care pot ridica semnale de alarma sunt acelea in care amnezia iti pune in pericol propria siguranta sau te face incapabila sa rezolvi singura anumite probleme banale (ai uitat drumul spre mall sau adresa parintilor). In aceste cazuri extreme, consultatia medicala de specialitate devine obligatorie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amnezie sarcina Pierdere memorie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre