Pierderea memoriei in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Pierderea memoriei in sarcina

Pierderea memoriei in timpul sarcinii nu este un simptom foarte obisnuit si vehiculat, insa isi poate face aparitia in foarte multe cazuri. Aproape 50% dintre gravide manifesta mici scapari de memorie pe perioada graviditatii. Descopera cand este cazul sa iti faci probleme atunci cand manifesti pierderi de memorie si cand sunt acestea un semn normal de sarcina!

Pe langa multiplele schimbari fizice si emotionale pe care le sufera corpul tau atunci cand ramai insarcinata, este posibil sa te lovesti si de ceva probleme mentale. Pierderea memoriei de scurta durata sau amnezia temporara este una dintre ele.

Care sunt cauzele care duc la pierderea memoriei in sarcina?

Exista mai multe teorii cu privire la cauzele aparitiei acestei probleme pe perioada graviditatii. Unii specialisti sustin ca schimbarile care apar in rutina ta de somn atunci cand esti gravida ar putea afecta abilitatea de a retine si a-ti aminti anumite informatii.

Se pare ca si bucuria vestii si schimbarile emotionale din primul trimestru de sarcina, dar si de pe parcursul ei te-ar putea coplesi si ar putea creste nivelul de stres. Si acesta ar putea fi o cauza a uitarii anumitor informatii.

Sa nu uitam de hormoni, care se pare ca sunt printre principalii vinovati. Specialistii sustin ca in al 3-lea trimestru de sarcina, creierul gravidelor sufera o scadere in volum, ceea ce poate conduce la anumite probleme de memorie. Se pare ca acest efect este cauzat de intensitatea hormonala din aceasta perioada. In ultima parte a sarcinii gravidele au tendinta sa aiba probleme in a retine si a a-si aminti informatii cu 15% mai mult decat o femeie care nu e gravida.

Se pare ca nivelul crescut de oxitocina din perioada sarcinii, dar si al celui de estrogen ar conduce la slabirea memoriei si ar cauza un usor efect amnezic, in special la sfarsitul sarcinii.

Se pare ca gravidele care manifesta mai intens acest efect in timpul sarcinii au in comun mai multe trasaturi. Nivelurile crescute de hormoni din aceasta perioada au tendinta de a creste nivelul de anxietate si de a cauza depresie. Astfel cele la care specialistii au remarcat pierderi frecvente de memorie manifestau si alte simptome ca:

  • crestere excesiva in greutate;

  • incapacitatea de a se concentra la anumite sarcini;

  • fizic alterat, stare alterata;

Ce poti face pentru a combate pierderea memoriei in sarcina?

Nu te panica atunci cand constati ca ai uitat numarul de telefon pe care l-ai tot repetat ani de zile la rand. Important este sa te calmezi, sa te aduni si sa te concentrezi un pic. Cu siguranta iti vei aduce aminte.

Daca nu, incearca mici strategii de aducere aminte ca post-it-uri, agenda, notite etc. De asemenea, un plan bine pus la punct realizat cu o zi inainte sau cu o saptamana te-ar putea tine la curent cu tot ce ai de facut si ce nu, fara a mai fi nevoie sa depui efortul de aducere aminte. In plus, te ajuta sa te organizezi mai bine si sa combati astfel stresul.

Nu uita sa te relaxezi. Aplica orice tehnici de relaxare sigure in sarcina iti surad si nu te agita prea tare. Stresul si anxietatea favorizeaza amnezia si pot ridica probleme sanatatii tale, dar si celei a fatului.

Cand reprezinta pierderea memoriei o problema?

Uitarea informatiilor sau incapacitatea de a retine anumite lucruri nu pune probleme in sine. Ceea ce indeamna specialisti este sa te prezinti la medic daca observi ca amnezia capata amploare, ca te simti trista des sau ca ai probleme mari in a te concentra la anumite activitati.

Toate acestea cumulate ar putea indica instalarea depresiei. Depresia in sarcina poate fi periculoasa pentru fat, asa ca este important sa ceri ajutor in cazul in care suspectezi semnele acesteia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pierdere memorie sarcina Simptome sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre