Simptome si Semne Posibile de Sarcina

/ / Modificat: 2017-09-08
Simptome si Semne Posibile de Sarcina

Simptomele sarcinii te pot induce in eroare foarte usor. Unele femei experimenteaza foarte multe din aceste simptome, iar altele foarte putine.

Daca incerci sa iti dai seama care sunt simptomele unei sarcini si vrei sa stii sigur daca esti insarcinata sau nu, poti sa ii intrebi pe ceilalti, dar cel mai bine este sa te informezi si sa pui cap la cap toate simptomele pe care le ai.

Cu cat ai mai multe, cu atat este mai posibil sa fii insarcinata.

Exista trei tipuri de semne de sarcina: posibile, probabile si sigure.

Semne posibile de Sarcina

Lipsa menstruatiei

Lipsa menstruatiei este de obicei un semn, dar ea se poate datora si oboselii, stresului, temerii fata de sarcina, schimbarilor in program sau in medicatie, dezechilibrului hormonal, ingrasarii sau slabirii excesive, renuntarii la anticonceptionale sau la alaptare, menopauzei.

Greata de dimineata

Greata de dimineata se resimte intre 2 si 8 saptamani dupa concepere, dar se poate datora tensiunii, intoxicatiei alimentare sau unei boli.

Urinarea frecventa

Urinarea frecventa incepe de obicei dupa 6 - 8 saptamani dupa concepere, dar poate fi cauzata de infectarea traiectului urinar, tensiune sau diabet.

Sensibilitatea crescuta a sanilor

Sensibilitatea crescuta a sanilor, umflarea lor, ca si mancarimile pot sa apara la numai cateva zile de la conceptie. Oricum toate acestea se pot datora anticonceptionalelor sau menstruatiei.

Inchiderea la culoare a areolei mamare

Inchiderea la culoare a zonei din jurul mamelonului si mici protuberante in jurul acestuia apar in primul trimestru, dar pot fi si rezultatul unui dezechilibru hormonal sau al unei sarcini anterioare.

Dungi sub pielea sanilor

In primul trimestru apar si niste dungi de culoare albastra si roz sub pielea sanilor si a abdomenului, care pot avea totusi drept cauza dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.

Pofta excesiva

Pofta excesiva de diferite alimente apare in primul trimestru. Se poate datora, totusi, unei diete necorespunzatoare, stresului sau menstruatiei.

Aparitia Linea Nigra

Inchiderea la culoare a liniei dintre ombilic si pubis apare in cea de-a patra sau a cincea luna, dar poate avea totusi drept cauza dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.

Semne probabile de Sarcina

Uterul si colul se inmoaie dupa 2 pana la 8 saptamani de la conceptie, dar cauza poate fi totusi intarzierea menstruatiei.

Uterul si abdomenul se maresc la 8 - 12 saptamani dupa conceptie. Cauza poate fi totusi si o tumora sau un fibrom.

Contractiile intermitente, nedureroase apar devreme si cresc in frecventa pe masura ce sarcina avanseaza, dar poate fi vorba doar de contractii ale intestinelor.

Fatul incepe sa se miste dupa 16 - 22 de saptamani de sarcina, dar senzatia poate fi determinata de concentrari de gaze in stomac sau de contractii ale intestinelor.

Semne sigure de Sarcina

Embrionul poate fi vazut la ecografie la 4 - 6 saptamani de la conceptie.

Inima fatului incepe sa bata la 10 - 20 de saptamani de la conceptie.

Miscarile fatului pot fi resimtite dupa 16 saptamani.

In prezent, cea mai simpla metoda de a confirma o sarcina sunt testele de sarcina care acum sunt mult mai precise decat inainte si mult mai simplu de folosit.

Aceste teste, asemenea testului de urina, detecteaza sarcina pe baza prezentei hormonilor in urina. Precizia lor este restransa la circa 14 zile dupa conceptie, iar rezultatul apare in doar 5 minute. Daca sunt facute corect au o precizie de 99,9%, avand avantajul ca pot fi facute acasa si ca rezultatele apar imediat. 

Daca testul de sarcina este pozitiv nu amana consultarea unui medic deoarece supravegherea medicala este esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Daca testul de sarcina este negativ, o consultatie este oricum recomandata pentru a afla motivul intarzierii ciclului menstrual. 

Testele de urina intreprinse in laborator sau cabinetul medicului pot detecta aceiasi hormoni intr-o perioada de 7 pana la 10 zile dupa conceptie. Testul este facut de catre personal calificat, ceea ce garanteaza o mai mare sansa de a fi intreprins corect. Daca doresti un astfel de test, fa-ti o programare si intereseaza-te asupra eventualelor instructiuni.

Rezultatele testului din cabinet apar in cateva minute, in timp ce testul din laborator poate dura mai mult. Acest tip de teste sunt mai putin scumpe decat testele de sange, dar ofera mai putine informatii.

Testul de sange poate detecta sarcina cu o precizie de aproape 100% la o saptamana de la conceptie. Ajuta la stabilirea varstei sarcinii, masurand exact cantitatea de hormoni din sange. 

Indiferent de testul pentru care te decizi, apoi este nevoie sa mergi la o consultatie medicala. Daca prezinti unele simptome timpurii si simti ca esti insarcinata (indiferent daca a fost facut un test sau nu) ia-ti toate masurile de siguranta, pana cand vei fi consultata de un medic. Daca testele continua sa fie negative, simptomele pot avea alte cauze - boala sau sarcina extrauterina.

Cele mai cunoscute Teste de Sarcina

Cel mai cunoscut test de sarcina este testul de sarcina Barza. Acesta exista pe piata in 3 variante: banda (Barza Strip), caseta (Barza Card), stilou (Barza Jet). Producatorii sustin ca testul poate fi folosit cu 4 zile inainte de intarzierea menstruatiei, in orice moment al zilei.

Un alt test de sarcina des folosit de femei este testul de sarcina Surecheck. Producatorii sustin ca testul poate fi folosit inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, in orice moment al zilei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Semne sarcina Primele semne sarcina Trimestrul 1 de sarcina Saptamani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre