Sarcina extrauterina

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina sau ectopica se defineste prin aparitia unei sarcini in afara uterului, mai exact in afara mucoasei interioare a uterului. Un ovul fecundat se implanteaza si creste oriunde altundeva decat in cavitatea intrauterina. Peste 95% dintre sarcinile ectopice se dezvolta in trompele uterine. Aceasta este o urgenta ginecologica, care daca nu e depistata la timp poate pune fertilitatea viitoare, dar mai ales viata femeii gravide in pericol.

Care sunt cauzele care duc la aparitia sarcinilor extrauterine?

Sarcina extrauterina afecteaza 1 din 60 de sarcini. Acestea apar cu o frecventa crescuta din cauza incapacitatii ovulului fertilizat de a-si crea singur drum prin trompele uterine pana in uter.

Varsta este un factor de risc aparut in cazul sarcinilor ectopice sau extrauterince. Acestea apar cu o frecventa mai mare la femeile intre 33 si 44 de ani. Alti factori de risc mai includ:

  • boala inflamatorie pelvina (anexita - afecteaza functionarea trompelor, blocandu-le total sau partial);

  • interventiile chirurgicale asupra trompelor uterine;

  • repetate avorturi induse;

  • istoric al problemelor de infertilitate sau de medicamente pentru stimularea ovariana;

  • afcetiuni infectios-inflamatorii in zona organelor genitale;

Unde este localizata de obicei sarcina extrauterina?

Oul fecundat se prinde de obicei in orice alta parte decat pe mucoasa uterina astfel:

  • in trompele uterine;

  • ovar;

  • cervix;

  • cavitate abdominala.

Care sunt simptomele?

In cele mai multe cazuri, sarcinile extrauterine au ca localizare a fixarii oului trompa uterina, care nu se poate extinde foarte mult, rezultand ruperea acesteia cu o sangerare masiva. Aceasta se poate exterioriza pe cale vaginala sau poate fi o sangerare in interiorul cavitatii peritoneale, evidente fiind doar semnele clinice:

  • dureri abdominale ascutite, sub forma unor junghiuri (zona pelviana, umeri si gat);

  • stare de lesin;

  • tensiune scazuta;

  • puls accelerat;

  • transpiratii reci etc.

Cum se pune diagnosticul de sarcina ectopica sau extrauterina?

Hemoragia interna cauzata de aceasta sarcina poate pune in pericol viata gravidei. De aceea este esential sa te prezinti la medic imediat ce suspectezi simptomele sarcinii ectopice.

Diagnosticarea presupune o examinare pelvina in care medicul testeaza durerea, sensibilitatea si masa abdominala.

Cel mai util test de laborator pentru diagnosticare e cel care masoara hormonul hCG (gonadotropina corionica umana). In timp ce la o sarcina normala nivelul acestui hormon creste destul de rapid in primele 10 saptamani, in cazul sarcinii ectopice cresterea este mai lenta.

Ecografia poate ajuta si ea in depistarea sarcinii ectopice.

Care este tratamentul?

Tratamentul sarcinii extrauterine consta in interventia chirurgicala. Aceasta se realizeaza de obicei prin laparoscopie si are rolul de a evacua sarcina patologica. Scopul principal al medicilor este acela de a prezerva prin orice mijloace viata femeii. Daca trompa uterina a fost rupta, atunci trebuie extirpata complet, iar daca este doar lezata, ar putea fi recuperata.

Mai poti ramane insarcinata dupa o sarcina extrauterina?


Raspunsul este afirmativ, insa pronosticul depinde de rapiditatea cu care a fost descoperita sarcina si s-a intervenit asupra ei si de complicatiile care au aparut in urma ei.

Daca trompa in care s-a dezvoltat sarcina a fost salvata, atunci sansele de a ramane iar insarcinata cresc la peste 50%. Insa daca aceasta a fost extirpata, o viitoare sarcina trebuie sa treaca bligatoriu prin cealalta trompa, ramasa intacta, iar sansele scad sub 50%.

Mamicile din comunitatea Copilul.ro te incurajeaza si iti ofera o raza de speranta in cazul in care ai trecut printr-o sarcina ectopica si vrei sa ramai insarcinata. Ele au comentat subiectul conceptiei dupa sarcina extrauterina pe forum si au impartasit experiente. Descopera informatii utile si sfaturi pretioase despre sansele tale de a ramane iar insarcinata de la mamici care au trecut prin sarcina ectopica:

Mihaela Amalia: Si eu am avut o sarcina extrauterina operata cu eliminarea trompei drepte (am ajuns la siptal in ultimul hal si nu s-a mai putut salva). Iar acum, dupa un an si jumatate de incercari esuate, sunt din nou gravida. Iti spun si eu tie ce mi s-a spus mie, ti se va intampla cand te vei astepta mai putin. Nu te stresa pe aceasta idee si incearca sa ta gandesti cat mai putin posibil, mai ales cand ai contact sexual. Stiu ca pare greu de realizat, dar in luna cand hotarasem sa imi schimb medicul ginecolog, ciclul intarzia sa mai apara, deci aproape ca imi pierdusem orice speranta, mai ales ca o trompa nu o mai aveam si celalalt ovar e cam puturos. Si iata ca a aparut si minunea, cand ma asteptam cel mai putin. Tot ce pot sa iti spun e sa ai o rabdare de fier. Lasa totul sa vina de la sine. Eventual, fa niste analize (recomandate de medic), vezi daca ovarele functioneaza...asta pentru linistea ta.

Uta08: Din pacate despre sarcina extrauterina se vorbeste foarte putin. Sunt foarte multe femei care ajung la medic cu sangerari, cu dureri, atunci cand nu se mai poate evita inteventia chirurgicala. Eu am avut doua sarcini extrauterine in 2003 si 2006, una pe stanga si una pe dreapta. Dupa cele doua aventuri neplacute mi s-au infundat ambele trompe, am facut histero si medicul a reusit sa imi desfunde numai trompa stanga. Minunea a venit in 2007...
asa ca, nu va pierdeti speranta, se poate ramane insarcinata si cu o singura trompa si dupa o sarcina extrauterina. Vine atunci cand te astepti mai putin.

Anca81zk: Si eu am avut o extrauterina, exact de 3 saptamani mi s-a facut operatia si, spre bucuria mea, trompa a fost foarte putin afectata asa ca le am pe amandoua. Mi-am revenit destul de repede dupa operatie, peste 3 saptamani o sa mai merg din nou la un control si o sa vorbesc mai multe cu dr. Inteleg frica pe care o aveti legat de urmatoarea sarcina pentru ca si eu o resimt..., dar sper din toata inima ca sarcina urmatoare sa fie fara probleme, atit la mine, cit si la voi. Am citit si am auzit multe cazuri in care dupa o extrauterina au urmat sarcini normale si copii sanatosi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina extrauterina Sarcina ectopica Laparoscopie Laparoscopia metoda diagnosticare

Articole recomandate

Citeste si despre