Salivarea excesiva in sarcina

/ / Modificat: 2014-03-24
Salivarea excesiva in sarcina

Salivarea in exces pe timpul sarcinii reprezinta un simptom al acesteia care apare la destul de multe gravide. Nu este deloc placut sa ti se inunde gura cu saliva uneori, insa nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Uneori, acest efect face ca greturile matinale sa fie mai intense si poate determina aparitia arsurilor gastrice.

Cand apare acest fenomen in sarcina?

Acest fenomen destul de incomod poate aparea oricand in perioada sarcinii. Insa saliva excesiva apare adesea in episoade sporadice in timpul perioadelor de fluctuatii hormonale bruste, mai ales in primul si al 3-lea trimestru.

Care sunt cauzele salivarii excesive cand esti gravida?

Specialistii nu au identificat cauzele exacte ale acestui fenomen, de se pare ca majoritatea gravidelor saliveaza in exces din cauza schimbarilor hormonale ce au loc in aceasta perioada.

Salivarea in exces se mai numeste si ptialism sau sialoree si apare cu o frecventa mai mare in randul celor care sufera de hyperemesis, o forma severa de greata matinala.

Mai exista si alti iritanti, ca fumatul, care pot creste volumul de saliva din gura, dar si unele afectiuni stomatologice sau infectii orale. Anumite medicamente, expunerea la toxine ca mercur sau pesticide, precum si unele boli pot fi vinovate in aceeasi masura pentru aparitia excesului de saliva.

Salviarea excesiva poate pune in pericol sarcina sau fatul?

Din fericire ptialismul este un simptom benign asociat cu sarcina. Nu este o problema medicala serioasa si nu pune pericol nici pentru saanatatea mamei, nici pentru cea a fatului.

Pe de alta parte, trebuie sa monitorizezi cu atentie severitatea cu care se manifesta simptomul. In multe cazuri s-a constatat o pierdere de saliva chiar si in cantitati de 2 litri. In asemenea situatii apare riscul deshidratarii. De aceea, este indicat ca gravidele care sufera de acest simptom sa bea multa apa si sa inghita cat mai mult din saliva care se colecteaza in cavitatea bucala (si nu sa o scuipe).

Cum faci fata salivarii excesive in sarcina?

Cel mai indicat, spun medicii, este sa inghiti mai frecvent decat de obicei. Majoritatea femeilor fac deja acest lucru ca un act natural al umplerii gurii cu saliva.

Salivarea excesiva poate conduce si la aparitia arsurilor gastrice in sarcina. Insa acestea pot fi evitate prin administrarea unor antiacide recomandate de medic.

Alte metode testate de garvide pentru diminuare acantitatii de saliva din gura sunt:

  • spalatul de dinti mai des;

  • consumul de lapte;

  • consumul mai mare de apa (e greu de crezut, dar este posibil ca daca bei mai multa apa, sa ai mai putina saliva – uneori, corpul produce saliva, ca raspuns la deshidratare);

  • guma de mestecat;

  • suptul bomboanelor etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Greturi matinale sarcina Arsuri gastrice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre